ziekenhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 februari 2021 door Redactie

Minstens 20 Nederlandse ziekenhuizen beperken pastoraal bezoek

Het is voor voorgangers en geestelijk verzorgers lastig om mensen in het ziekenhuis te bezoeken. In veel ziekenhuizen geldt er voor hen namelijk geen uitzonderingsregel als het om bezoek gaat. Een bezoek zou in dat geval in de plaats komen van familiebezoek. Dat is bij minstens twintig ziekenhuizen het geval, zo blijkt uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad.

Veel ziekenhuizen hebben als vaste regel dat er slechts één bezoeker per dag mag komen. In veel gevallen maakt de naaste familie hier uiteraard gebruik van. Voor de coronacrisis was het voor predikanten en geestelijk verzorgers mogelijk om buiten de bezoekuren om een zieke te bezoeken en pastoraal te verlenen. In minstens twintig ziekenhuizen is dit nu dus niet meer mogelijk. Ook pastoraal bezoek valt gewoon onder de maximaal één bezoeker per dag. Dat betekent dat zieken moeten kiezen tussen een bezoek van een geliefde naaste of een predikant, voorganger of ouderling.

Het Reformatorisch Dagblad kreeg van 50 van de 70 ziekenhuizen in Nederland een reactie op de vragen. Minstens twintig daarvan gaven aan dat pastoraal bezoek van buiten het ziekenhuis geldt als normaal bezoek. Daar moet wel aan toegevoegd worden dat ziekenhuizen meestal zelf geestelijke verzorgers in dienst hebben. Zij kunnen wél buiten het reguliere bezoek om langskomen. Bovendien wordt er voor stervensbegeleiding door de meeste ziekenhuizen wel een uitzondering gemaakt.

Voor SGP en ChristenUnie was de uitkomst van de rondvraag van de krant in ieder geval reden om een schriftelijke Kamervragen te stellen. De christelijke partijen vinden dat mensen ten alle tijden toegang moeten hebben tot geestelijke verzorging, buiten het reguliere bezoek om. Daarom vragen ze om een uitzondering.

Reacties

e
volledig begrijpelijk. (te) veel dominees zijn bron van besmetting gebleken en daardoor potienteel risicovol. Bovendien hebben nagenoeg alle ziekenhuizen eigen geestelijk verzorgers die de patiënten kunnen bijstaan. Ook worden er in de laatste terminale fase uitzonderingen toegestaan. Heel vervelend voor hen die waarde hechten aan domineesbezoek, maar de covid-pandemie is nou eenmaal voor niemand fijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen