Axel Wicke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2021 door Redactie

PKN-predikant ziet Amerikaanse christenen ontsporen en vreest voor christo-fascisme

'Je kunt stellen dat een smaldeel van het christendom in de VS al een tijdje aan het ontsporen is richting christelijk nationalisme of zelfs christo-fascisme', stelt Axel Wicke, predikant van de protestantse wijkgemeente Den Haag-West. Na de bestorming van het Capitool waarschuwt hij in een commentaar op NieuwWij.nl tegen christelijk nationalisme en christo-fascisme.

'Er werden meerdere metershoge kruizen meegesleept en voor het Capitool opgericht, mensen hingen posters op met Bijbelcitaten of droegen vlaggen met leuzen als ‘Jesus is my savior. Trump is my president’', maakt de predikant duidelijk. Vorige week sprak ook een christelijke universiteit zich uit tegen het 'misbruik van christelijke symbolen' tijdens de bestorming van het Capitool. Ze noemen het gebruik van christelijke symbolen zoals kruizen en vlaggen met de naam van Jezus bij de demonstratie 'godslasterlijk misbruik van christelijke symbolen'.

Wicke is van mening dat het protest gepaard ging met 'sektarisch gedreven nostalgie en ordinaire machtshonger: de exclusieve suprematie voor het witte christendom'. Het wereldbeeld van Donald Trump sluit hier volgens de dominee uitstekend bij aan. 'Zo werd het mogelijk dat deze vastgoedspeculant en showbizzman, die nauwelijks een vers in de Bijbel had gelezen, in deze kringen kon uitgroeien tot redder met een haast goddelijke status, voor wie zijn aanhangers letterlijk bereid zijn te sterven.'

De predikant wijst op eenzelfde ontwikkeling in eigen land. 'Partijen en politici misbruiken het christendom om andere religies en groepen buiten te sluiten en om zelf meer macht te vergaren.' Volgens hem zouden kerkleiders nu moeten opstaan om zich 'uit te spreken tegen deze pervertering van de christelijke boodschap'. Het standpunt van Wicke is niet nieuw. Eerder kreeg hij het verbaal aan de stok met aanhangers van Forum voor Democratie.

Reacties

H
Helemaal mee eens.

Ik ben in de VS opgegroeid en heb ruim 40 jaar contact gehouden met een breed christelijke vriendenkring.

Sinds de komst van Obama - door velen christenen daar als de antichrist bestempeld - heeft de verharding en verrechtsing daar mij steeds meer verbaasd en verdriet gedaan.

Iedere nuance lijkt zoek, de vraag WWJD lijkt steeds minder gesteld te worden en 'keurige christenen' geven aan bereid de wapens op te pakken.

Te bizar voor woorden!
Heeft een NAASTE van mij tegen mij een (on-) of terechte grief

God vraagt mij hoe moeilijk dat ook is: ,'Mijn kind, heb die ander Lief'

Al kan ik om wat de ander denkt of doet wel huilen, ik kan pas schuilen

Bij de Heer als ik hem gehoorzaam mijn naaste te vergeven, het vuile

In mijn ziel ruimt hij op, zo ben ik niet zelf van eigen levensgeluk de dief.

Hitler heeft het ook geprobeerd met de “Deutsche Christen”. Compleet met hakenkruis.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen