Flirt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 januari 2021 door Redactie

Dagboek van een overspelige vrouw: "Iedere relatie kent kwetsbare momenten"

Laura ziet haar enige zoon op kamers gaan en vlak daarna verliest ze haar moeder. Haar man Johan is druk en ziet niet hoe moeilijk ze het heeft. Dan ontmoet ze Jean-Paul... Dit verhaal staat opgetekend in de roman Flirt van schrijfster Lisette van de Heg over een spraakmakend thema: overspel. De komende weken publiceert Lisette op CIP.nl een aantal unieke dagboekfragmenten van Laura die niet in het boek staan: dagboek van een overspelige vrouw. In dit interview stellen we haar aan u voor.

Waarom wilde je een boek schrijven over flirten en overspel?
"Een paar jaar terug hoorde ik over een situatie van een gezin waarvan de echtgenote en moeder van de ene op de andere dag zei: ‘Ik ben er klaar mee, ik vertrek.’ Deze vrouw zat in een midlifecrisis en “koos voor zichzelf”. Voor de rest van het gezin kwam de beslissing volledig uit de lucht vallen. Ik werd hierdoor getriggerd en wilde gaan schrijven over iemand in een midlifecrisis. Terwijl ik research deed, kwam ik allerlei “symptomen” tegen, waaronder ook overspel. Ik voelde me geraakt door de verhalen die ik hierover las en na een tijdje besloot ik het idee van de midlifecrisis te laten varen en een roman te schrijven waarin overspel een rol speelt.

"Iedere relatie kent kwetsbare momenten. Ik wilde dat lezers dat gingen meemaken."

Ik wilde recht doen aan de gelaagdheid van de verhalen die ik hoorde. Het kan heel makkelijk zijn om partij te kiezen wanneer je hoort dat een stel te maken heeft met overspel. Je bent snel geneigd om in termen van goed en fout te denken, maar het leven is niet zwart-wit. Daarom koos ik voor het verhaal een echtpaar dat al lang samen was en dat het ‘best goed’ had met elkaar. Hun relatie werd kwetsbaar door verschillende gebeurtenissen. Ik wilde laten zien dat deze kwetsbaarheid zomaar kan ontstaan. Ook als je denkt dat het goed zit. Iedere relatie kent kwetsbare momenten. Ik wilde dat lezers dat gingen meemaken."

Is het fictie of gebaseerd op feiten?
"Zoals al mijn romans is ook Flirt fictie. Tegelijkertijd is het ‘uit het leven gegrepen’. Het zou zomaar op deze manier kunnen gaan. Ik heb veel onderzoek gedaan naar overspel: wanneer zijn mensen daar kwetsbaar voor, wat kan er op de achtergrond spelen, hoe gaan mensen ermee om ze als ze midden in een affaire zitten, wat zijn de reacties nadat het uitkomt?"

"Het maakte me kwaad dat overspel in feite ‘vermarkt’ werd, want overspel levert linksom of rechtsom altijd brokken op: mensen raken gekwetst."

Waarom heb je een website gelanceerd bij het boek?
"Toen ik research deed, kwam ik ook websites tegen die overspel in feite promoten. Het maakte me kwaad dat overspel in feite ‘vermarkt’ werd, want overspel levert linksom of rechtsom altijd brokken op: mensen raken gekwetst. Mede daardoor kwam ik op de gedachte dat er een tegenhanger zou moeten zijn waar je informatie en ook hulp kunt vinden.

Daarnaast heb ik, zoals altijd, ook stukken geschreven die niet in de roman staan. Die geven meer informatie over de (hoofd)personen uit het boek. Het leek mij en mijn uitgever een mooie aanvulling om het verhaal op andere platforms een tweede leven te geven.
We hopen uiteindelijk vooral te bereiken dat de website stellen helpt om te beseffen dat je relatie kostbaar en ook kwetsbaar is. Als je je daarvan bewust bent, is dat een stimulans om te blijven investeren in je relatie."

Wat hoop je te bereiken met het boek en de website?
"Fictie kan het ondenkbare, heel dichtbij brengen. Een therapeut die ik sprak, zei: ‘Het besef – en het uitspreken van de gedachte – dat het ook jou kan overkomen is als een soort beschermlaag om je relatie.’ Ik hoop dat Flirt voor besef kan zorgen bij mensen die nu nog denken: ‘dit overkomt mij nooit.’

"Ik hoop dat Flirt voor besef kan zorgen bij mensen die nu nog denken: ‘dit overkomt mij nooit.’
"

Tegelijk kan fictie zorgen voor herkenning. Als je zelf overspel in je omgeving hebt meegemaakt, ga je door een achtbaan van emoties en die kun je niet altijd kwijt. Ik hoop dat Flirt en de bijbehorende website een laagdrempelige manier vormen om toch in gesprek te raken.
Een lezer van het boek schreef me: “Koester wat je lief is.” Een krachtige boodschap die kernachtig beschrijft wat we zouden willen bereiken met het boek en de website."

Hoe loopt het zover?
"Vanaf het moment dat Flirt in de winkels ligt, komen er veel reacties binnen. Het lijkt erop dat er echt behoefte aan is om in gesprek te raken over dit onderwerp. Mensen mailen me dat ze dit zelf hebben meegemaakt, dat het een spiegel is voor hun huwelijk of dat het boek de aanleiding was om met elkaar of met vrienden in gesprek te gaan. En dat is waardevol. Als mensen dankzij het lezen van Flirt in gesprek raken, komen er meer beschermlaagjes om relaties heen!"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events