frankrijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 oktober 2020 door Redactie

Frankrijk getroffen door islamitisch terreur: "Strijd van leven op dood"

Bij een kerk in Nice is een terreuraanslag gepleegd. Een 21-jarige man viel in de kerk meerdere mensen met een mes aan. Daarbij zijn er drie doden en zes gewonden gevallen. De burgemeester van Nice zegt dat alles erop wijst dat het om een terroristische aanslag gaat. Christelijke politici in Nederland reageren vol afschuw: "Het vreselijke lot van deze slachtoffers laat zien dat het een strijd op leven en dood is, die we niet mogen verliezen." 

De aanslag werd gepleegd bij de Notre-Dame, in het centrum van de Franse stad, zo melden verschillende bronnen uit Frankrijk. De dader ging rond 9 uur vanmorgen de kerk binnen en begon vervolgens om zich heen te steken. Daarbij zouden minstens drie doden zijn gevallen. 

Bij twee van de drie slachtoffers werd de keel doorgesneden in de kerk. Het gaat om een vrouw die aan het bidden was en de koster. Het derde dodelijke slachtoffer zou een vrouw zijn geweest die vluchtte naar een bar in de buurt van de kerk en daar werd gedood. 

Daarnaast zijn er meerdere gewonden gevallen. De hele buurt is door de politie afgezet. De dader is in de kerk gearresteerd. Bij zijn arrestatie is de dader door de politie neergeschoten. Het lokale medium Nice-Matin meldt dat hij daarna door hulpdiensten is gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens zijn arrestatie riep hij talloze malen "Allahu Akbar". 

Franse autoriteiten roepen mensen op niet naar het centrum te komen. Er wordt gezocht naar mogelijke explosieven. 

Terroristische aanslag
De burgemeester van Nice, Christian Estrosi, zegt in een reactie dat het lijkt te gaan om een terreurdaad. Hij deelt op Twitter een foto waarbij te zien is dat hij aanwezig is bij de kerk samen met de politie. Daarbij schrijft hij dat de dader is gearresteerd. "Ik bevestig dat alles erop lijkt dat het om een terroristische aanslag in de basiliek van Notre-Dame gaat."

Estrosi zegt dat er inderdaad drie doden zijn gevallen waarvan twee in de kerk. Hij roept op tot eenheid en legt een directe link met de aanslag op Samuel Paty, van twee weken geleden: "Dit is dertien dagen na Samuel Paty. Ons land kan niet langer genoegen nemen met vredige maatregelen om het islamo-fascisme te vernietigen", schrijft hij op Twitter. Hij pleitte tevens voor permanente beveiliging van alle kerken in Frankrijk. Als dat niet gaat, moeten ze tijdelijk worden gesloten. De bisschop van Nice heeft in een persbericht laten weten dat alle kerken in de stad voorlopig zijn gesloten. Daarnaast worden ze bewaakt door de politie. "Moge de vergevende geest van Christus zegevieren over deze barbaarse daden", schrijft hij in het persbericht. 

Samuel Paty
Docent Samuel Paty werd twee weken geleden midden op straat onthoofd. Hij liet tijdens een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten zien van de profeet Mohammed. Dat werd hem door islamitische leerlingen en hun ouders niet in dank afgenomen. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij door een extremistische moslim bruut werd vermoord.

De terroristische daad in Nice zal bij veel inwoners van de stad in het zuiden van Frankrijk herinneringen oproepen aan die ene vreselijke dag in 2016. Toen vond er op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, een grote islamitische terreuraanslag plaats. Mohammed Lahouaiej Bouhlel reed toen met een vrachtwagen in op de massa. Daarbij kwamen 86 mensen om het leven.

Macron
Emmanuel Macron heeft in een telefoongesprek met de burgemeester van Nice aangegeven zo snel mogelijk naar Nice te komen. Op dit moment is de Franse premier aanwezig bij een crisisbijeenkomst die door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin bijeen is geroepen. De Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer, heeft inmiddels al een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

De Franse koepel van islamitische organisaties CFCM veroordeelt in een eerste reactie de aanslag. Men roept moslims in Frankrijk op om alle festiviteiten rondom het Mawlid-feest te annuleren Tijdens dit feest wordt de geboorte van de profeet Mohammed herdacht.

Reacties
Ook vanuit Nederland wordt met afschuw gereageerd op deze nieuwe daad van islamitisch terreur. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, die zich eerder deze week nog afvroeg of we in Nederland genoeg doen tegen moslimextremisme, reageert op Twitter vol afschuw: "Gruwelijk! Voor de tweede keer in korte tijd onschuldige burgers in Frankrijk wreed afgeslacht, nu bij kerk in Nice. Dit versterkt onze vastberadenheid in de strijd tegen islamitisch terrorisme."

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert op de aanslag: "Hemeltergend", schrijft hij op Twitter. "De zoveelste slag in de lange strijd tussen enerzijds de Westerse beschaving en vrijheid en anderzijds het islamisme. Het vreselijke lot van deze slachtoffers laat zien dat het een strijd op leven en dood is, die we niet mogen verliezen." Lees hier hoe andere christenen reageren op de aanslag. 

Gebedsbeweging
Er komt inmiddels wereldwijd een gebedsbeweging op gang. In Frankrijk zelf heeft de Katholieke Kerk iedereen opgeroepen om te komen bidden voor de slachtoffers. Bovendien hebben alle kerken in het land afgesproken om vanmiddag om 15.00 uur de klokken te luiden. De hashtag 'Prayfornice' is al de hele dag trending op Twitter.

De Conferentie van Bisschopen kwam donderdagmiddag ook met een verklaring naar buiten: "Ons hele land is het slachtoffer van deze gruwelijke daad", valt er in de verklaring te lezen. "Als katholieken zullen we niet toegeven aan angst en samen met het hele land zullen we het hoofd bieden aan deze verraderlijke dreiging."

Meer daden van terreur (voorkomen)
Ondertussen worden er ook incidenten gemeld op andere plaatsen. Zo is er in het Franse Avignon een man doodgeschoten die de politie aanviel met een mes. Ook hij riep daarbij 'Alluha Akbar'. In Saudie-Arabië viel iemand het Franse consultaat aan. Daarbij werd een bewaker neergestoken. De dader is opgepakt. In Lyon werd een man aangehouden die bekend staat als radicale moslim. Hij zwaaide met een mes en werd daarop aangehouden. Ook in de plaats Sartrouville is een verdacht persoon aangehouden. Hij gedroeg zich verdacht in de omgeving van een kerk en droeg een mes bij zich. De politie was gewaarschuwd door zijn vader, die zei dat zijn zoon net zoiets als in Nice wilde gaan doen. Of er een verband is, is op dit moment niet bekend. 

Frankrijk is in ieder geval naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan. Kerken door het hele land worden op dit moment extra beveiligd. 

Lees ook: Hoe christenen reageren op de terreuraanslag kerk Nice

Steun onze berichtgeving. Word lid!

Reacties

De (radicale) islam brengt dood en verderf de laatste pakweg 20 jaar op mn het europese vasteland.

Hoe is dat toch mogelijk? De grenzen zijn opengezet, heel veel islam is binnen gehaald (wir schaffen das, was het credo). Nou na 100den aanslagen en een veelvoud aan criminaliteit (laat ik het netjes zeggen), weten we wat we in huis hebben en schaffen we het niet. Een enorm probleem in Duitsland, Zweden, Frankrijk enz. Een zeer zorgelijk gegeven.

Kennelijk is het nog niet tot onze m.p. Rutte doorgedrongen, dat je niet jihadisten een land kan binnenhalen en tevens een open deur geeft voor spotprenten. Dat is gewoon het maken van een bom, die op de hoofden van onschuldige burgers neerkomt. Soms denk ik, dat onze regering lijdt aan chronische verstandsverbijstering en het uitlokken van moord. Burgers hebben n.l. niet de luxe om zich te omgeven met een batterij lijfwachten. Word wakker m.p. Rutte c.s. Vrije meningsuiting en kwetsende spotterij horen niet bij elkaar. Stop dat liever!!!
Gert Jan Segers: Het vreselijke lot van deze slachtoffers laat zien dat het een strijd op leven en dood is, die we niet mogen verliezen.Wanneer u het islamisme gelijk ziet als ideologie zoals het fascisme waar het aantoonbaar gelijke kenmerken mee heeft, kunt u er niet omheen de islam als primaire oorzaak te zien.

Zolang de islam zich niet ontdoet van het jihadisme is zij verantwoordelijk. Dan is het beeld van een vreedzame religie niet geldig, maar een maskerade om haar intentie te verdoezelen.

Hoe wilt u die strijd leveren?
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen