Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

SGP-raadslid wijst op uitzonderlijke abortusrealiteit in Nederland

"Nederland is het enige Europese land waar je tot 24 weken (!) een abortus mag plegen. Het fascineert me hoe anders onze zuiderburen hiernaar kijken", maakt Tom de Nooijer duidelijk via Twitter. Het SGP-raadslid uit Oldebroek wijst op de wekengrens aan de hand van een aantal feiten.

De Nooijer wijst op een opinieartikel van Elise van Hoek van NPV Zorg in de Volkskrant. Zij pleit er nu voor dat die grens eerder gelegd wordt. ‘Wereldwijd is er inmiddels een toenemend aantal baby’s die spontaan worden geboren voor 24 weken en overleven.’ Het is volgens haar dan ook tijd de grens terug te schroeven. ‘Waar een abortus altijd schuurt, is een abortus van een ver ontwikkeld kind des te schrijnender. Met de kennis van nu is een abortus tot 24 weken dan ook niet meer vol te houden.’

Op Twitter verwijst De Nooijer naar de situatie in België. "In België is op dit moment debat gaande over versoepeling van abortusregels. De belangrijkste: uitbreiding wekengrens van 12 naar 18 weken en een bedenktermijn van 6 naar 2 dagen. Progressieve partijen zijn voor. Maar opvallend zijn de 3 tegenstanders!"

"We beginnen met de eerste: het Vlaams Belang", vervolgt de SGP'er. "Dit is de Vlaamse versie van de PVV. Waar de PVV in Nederland onduidelijk is over de wekengrens, is het VB resoluut tegen! 'Dergelijk onschuldig hulpeloos leven doden, is voor het VB onaanvaardbaar.' Dan de tweede: de N-VA. Vergelijkbaar met het Nederlandse Forum voor Democratie. Ook deze partij gaat er hard in, met teksten als: 'Men mag niet meer zeggen dat een abortus erg is. Dat je het liever voorkomt en kijkt naar alternatieven'. De laatste partij is CD&V. Terwijl het CDA vóór de 24-wekengrens is, is haar christendemocratische zusterpartij in België tegen de verlenging naar 18 weken. 'Abortus is geen gewone medische ingreep. De verlenging naar 18 weken is niet medisch onderbouwd.'"

De Nooijer legt uit waarom hij dit opvallend vindt. "Het fascineert me hoe fel gekant de Belgische 'FvD, PVV en CDA' zijn tegen een uitbreiding van de wekengrens voor abortus. Het staat in schril contrast tot hoe de Nederlandse partijen zich hierover uitlaten. Tijd voor een een nieuw debat. FvD, PVV en CDA, we rekenen op jullie!"

Lees ook: 'Kamer wil bedenktijd bij abortus schrappen'

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen