Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 juli 2020 door Esther Visser, De Waarheidsvriend

Ds. Droger: "Pijporgel ideaal instrument voor begeleiding gemeentezang"

Muziek is een Godsgave aan de mens, zei Luther. Hoe gaan we om met dit geschenk? De christelijke gereformeerde predikant ds. C. J. Droger schreef een handreiking: 'Een gevoelige snaar. Een bijbelse visie op muziek'.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Veel muziek is gecomponeerd tot eer van God; er is ook muziek die Zijn Naam juist onteert. Bestaat er neutrale muziek?
"Er bestaat niet-religieuze muziek waarvan je zegt: God heeft de componist, de musicus de gave gegeven om het te maken, om het te spelen. Stel jezelf de vraag: welke sfeer hangt er om de muziek heen? Is het een wereldse sfeer? Ja, er zijn componisten van klassieke muziek die een losbandig leven leidden, maar je hoeft je niet in het leven van de componist te verdiepen voordat je van zijn muziek kunt genieten. Is het lieflijk, brengt het rust? Tegelijk kunnen ook rauwe klanken prachtig zijn. Er is vrijheid om hierin zelf een beslissing te maken."

In de Nederlandse gereformeerde traditie is de gewoonte ontstaan om alleen psalmen en enige gezangen te zingen, en dat is alleen in Nederland zo en nergens anders ter wereld, schrijft u. Mist de gereformeerde traditie hier niet veel?
"Ja, ik vind persoonlijk van wel. Met alle respect voor Calvijn, van wie ik een groot bewonderaar ben, hierin vind ik dat hij een lijn getrokken heeft die bijbels te smal is. Ja, er zijn liederen die niet in overeenstemming zijn met het bijbelse getuigenis, maar we missen veel als we het alleen houden bij de psalmen en de enige gezangen. Tegelijk moet je kijken naar wat er in de gemeente mogelijk is, waar draagvlak voor is. Het is voor mij geen halszaak, maar toch ben ik meer voor de lijn van Luther. Die had het begrepen. Tijdens de Reformatieherdenking in Vlaardingen heb ik al twee keer de meewerkende koren liederen van Luther laten instuderen. Tijdens de avond gaf ik vooraf een korte toelichting bij elk lied. Luther schreef prachtige, bijbelse liederen, bijv. Christus, der ist mein Leben. Het lied roert tot tranen toe. Door deze liederen kun je theologische noties heel goed overbrengen. Als wij ons beperken tot het zingen van de psalmen, zingen we alleen in de schaduwen over de Heere Jezus. Hoe waardevol dat ook is, het mag duidelijker, explicieter."

U zegt een paar stevige dingen over gebrekkige begeleiding op het orgel bij de eredienst. Moet muziek kwalitatief goed zijn om tot eer van God te zijn?
"Ja, wel in de eredienst. (Gelukkig zijn we in Vlaardingen gezegend met goede organisten). De precieze stijl van het orgelspel is niet zo belangrijk, als er maar goed en muzikaal gespeeld wordt. In de dienst is God tegenwoordig, Hij spreekt tot Zijn gemeente door Zijn Geest en Woord. Alles wat daarbij komt, moet van hoog niveau zijn. Voor God is het beste nog niet goed genoeg! De kerkenraad moet daarom goed nadenken over wie tot organist wordt benoemd. Welke middelen stel je beschikbaar om het orgelspel op niveau te krijgen of te houden? Geef organisten een vergoeding waarmee ze kunnen investeren in de kwaliteit van hun orgelspel. Cultiveer dit. Het pijporgel is het ideale instrument voor de begeleiding van de gemeentezang, het draagt, het heeft volume – houd daaraan vast. Een band met ritme strijdt voor mij met de heiligheid van God. Ik vind dat het binnendragen van de wereld in de eredienst. Kijk, een keyboard, dwarsfluit en viool, oké, dat is wat anders. Maar een drumstel vind ik niet kunnen in een reformatorische dienst."

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 2 juli 2020, of download de gratis pdf

Klik hier om abonnee te worden van De Waarheidsvriend!

Reacties

K
"Een band met ritme strijdt voor mij met de heiligheid van God. Ik vind dat het binnendragen van de wereld in de eredienst. Kijk, een keyboard, dwarsfluit en viool, oké, dat is wat anders. Maar een drumstel vind ik niet kunnen in een reformatorische dienst."

Beste dominee, het gaat er niet om wat u er van vindt, maar wat God er van vindt. Ik heb niet de indruk dat in de bijbel er onderscheidt werd gemaakt in muziek buiten en binnen de tempel. En misschien moeten we juist de eredienst wat meer de wereld in dragen?
O
Ha ha in Afrika zonder drums. En alleen een orgel daar. Zie je het voor je?!
A
Gelukkig zegt dominee het zelf al. Hij vind een drumstel niet kunnen. En ook gelukkig dat God daar heel anders over denkt. Althans volgens de bijbel (psalm 150).

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen