Ramiro Munoz Carvajal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 juli 2020 door Ramiro Munoz Carvajal

Deze vier dingen heb ik geleerd van mijn echtscheiding

Het is nu al weer tien jaar geleden dat ik de harde woorden door mijn hart heen sijpelde: ‘’Ik wil van je scheiden’’. Die mededeling kreeg ik in 2010 te horen, nadat ik na een dag hard werken thuis kwam. Het was een klap in mijn gezicht. Vanaf dat moment ging mijn leven bergafwaarts, of zoals ik zelf heb geschreven in mijn boek: ’’een periode van vernedering en onmacht brak aan’’.

Nu terugkijkend kan ik deze moment opname in een veel betere staat bekijken en vier lessen uit trekken die ik graag meegeef.

Les 1: God is trouw
Velen hebben een theoretische kennis van onze Schepper. Maar geen ervaring met wat deze trouw dan precies inhoudt in de praktijk. Ik kan spreken als een ervaringsdeskundige op dit gebied. Want door de jaren heen heb ik veel tegenslagen mogen meemaken. Deze tegenslagen zag ik eerst als een straf van God, maar uiteindelijk zag ik in dat deze (laten we ze barrières noemen)formatie momenten waren. Mijn karakter en hart zijn nu geformeerd voor welke crisis dan ook. Want ik weet nu dat hij trouw is ook al zijn wij dat niet, Hij blijft getrouw.

Les 2: Het leven gaat door
In de wereld heb je verschillende mensen die elk weer een eigen levensmissie hebben of levensvisie. Ook al behoorde ik tot een pinkstergemeente die het leuk vond om te belijden dat ze Gods familie waren en dienaren van God. Dit zag je niet terug in de praktijk. Velen waren zeer individueel bezig met hun geloof. Wat ik heb geleerd na mijn echtscheiding is dat mensen net als bomen zijn. Ze hebben allemaal andere opvattingen(vertakkingen) en verschillende manieren om hun geloof te uitten(de dikte van een stam). En als een mens beslist de andere in een crisis te brengen moet je nooit je eigen leven omhakken maar juist doorgaan. Daarom ben ik doorgegaan na mijn echtscheiding met leven. Gaat u ook door.

Les 3: Een vader op afstand, maar nabij in hart
Ik weet nog heel goed hoe de geboortes van mijn drie zoons verliep. Ik kan nog steeds de spanning en vreugde voor de geest halen. Ik ben een echte familieman, ik wou al zeer vroeg kinderen hebben. Ik denk dat ik dit voornamelijk voel uit een eigen gemis, omdat mijn vader nooit bij mij aanwezig was of mij liefde gaf. Hij verliet mijn leven toen ik 3 jaar oud was. Dus kinderen maken was voor mij een levensdoel. En toen kwam de echtscheiding, ik kon niet meer mijn kinderen elke dag zien. Hierdoor miste ik veel dingen zoals: tandjes die beginnen te groeien, hun troosten in hun nachtmerries of zien hoe puistjes en beugels hun aangezicht veranderen. Ik heb geleerd hoe ik dit kan compenseren op afstand, maar een vader op afstand is altijd een die nabijheid zoekt. Als u door hetzelfde gaat, weet dan dat u altijd nabijheid mag vragen aan uw hemelse Vader.

Les 4: Verras jezelf
Ik was een student aan de Evangelische Theologische Academie, en ik was goed op dreef ik wou godsdienstleraar worden. Maar de echtscheiding gooide roet in het eten. Nu als ik terugkijk ben ik eigenlijk wel blij met de uitkomst van mijn intellectuele leven. Ik zie mijzelf graag als een gelovige wijsgeer-filosoof. Wellicht was ik nooit tot deze conclusie gekomen was ik getrouwd gebleven. Ik heb mijzelf als een echte autodidact mijzelf omhoog gevochten op de berg van wijsheid. Het waren lange en eenzame tochten maar als je eenmaal op de top van de berg komt zie je alles helder. Blijf jezelf verassen er zit meer in je dan je zelf kunt voorstellen.

Deze vier lessen geef ik graag mee, weet dat God trouw is en dat hij je nooit in de steek laat. Jouw leven is als een zaadje begonnen en je bent uitgegroeid tot een mooie boom. Laat niemand jou vertellen dat je dat niet bent, weet dat hij nabij is de Vader. En blijf jezelf verassen, zoek nieuwe uitdagingen en doe nieuwe dingen die je normaliter niet deed.

Ramiro Munoz Carvajal is geboren in 1978 in Chili en opgegroeid in Nederland sinds zijn geboortejaar. In het jaar 2000 werd Ramiro christen. Ramiro is sinds 2016 auteur, zijn eerste boek is verschenen onder de titel Hij sprak tot mij door de boomstam. Bezoek hier de blog van Ramiro.


Echtscheiding
- De mooiste dag van Elyse eindigde in een nachtmerrie: "Ik vroeg God om mijn huwelijk te redden"
- Marianne Grandia scheidde van haar man: "Ik nagelde mijzelf elke dag aan het kruis om wat ik mijn kinderen had aangedaan"
- Na haar scheiding ging Pascalle Laban door een rouwproces: "De pijn van afwijzing in de kerk was heftig"
- Dick trouwde voor de derde keer: “De kerkelijke zegen hebben we nooit gekregen”
- "Er is veel spraakverwarring rondom echtscheiden"
Meer over Echtscheiding »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.