Pierre
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 juni 2020 door Redactie

Homoseksuele priester definitief ontslagen: celibaat geschonden

Ruim een jaar heeft het geduurd, maar nu is de procedure rondom de homoseksuele priester Pierre Valkering eindelijk afgerond. Paus Franciscus heeft namelijk besloten om over te gaan tot definitief ontslag als pastoor. Ook blijft Valkering geschorst als priester.

Er worden meerdere redenen voor dit besluit gegeven: pornoverslaving, openlijke homoseksualiteit én het verbreken van de celibaatsbelofte. Er ontstond flinke commotie toen de priester naar aanleiding van zijn 25-jarige jubileum in de mis openlijk vertelde over zijn homoseksualiteit. Bovendien bracht hij ook nog eens een boek uit, waarin hij openhartig en eerlijk vertelde over zijn leven, inclusief seksverslaving.

Nadat het boek uitkwam, duurde het niet lang voordat de Rooms-Katholieke Kerk ingreep. Slechts enkele weken later werd Valkering al geschorst. Als reden werd het breken van de celibaatsbelofte genoemd, iets dat hij zelf uitgebreid in zijn boek beschreef. In de zomer van 2019 volgde ontslag. Valkering legde zich daar niet bij neer en besloot om het ontslag aan te vechten. Zijn belangrijkste reden: zijn boek ging over het verleden en inmiddels had hij zijn leven gebeterd. Nu is echter bekend geworden dat de priester definitief zijn kleed aan de wilgen kan hangen.

CIP.nl sprak eerder uitgebreid met Pierre Valkering over wat er was gebeurd, hoe hij daar nu tegenaan kijkt, homoseksualiteit en de kerk én zijn persoonlijk geloof. Lees hier meer.

Reacties

K
Heel jammer. Alle genoemde zonden zegt Valkering achter zich gelaten te hebben (afgezien van open homoseksualiteit). Vergeving lijkt ineens geen optie. Het enige waar dit toe leidt, is dat priesters en pastors in vergelijkbare gevallen wijselijk hun mond zullen houden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.