dopen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 mei 2020 door Redactie

CIO: 'Maak van predikant in eredienst contactberoep'

Nog steeds is er veel onzeker wat er nu precies wel en niet mag bij kerkdiensten die weer georganiseerd gaan worden. Er is bijvoorbeeld veel discussie over het uitvoeren van de doop. Veel predikanten zien het bijvoorbeeld niet zitten om dit met een lange stok te doen. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) laat in een brief aan de vertegenwoordigde kerken weten dat men wil dat het ambt van predikant voortaan wordt gezien als een ‘contactberoep’. In dat geval zou de anderhalve meter niet meer gelden en kan er weer ‘gewoon’ gedoopt worden.

Jelle Nutma, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) in Gorinchem deelde op Twitter een citaat uit de brief. ‘Om te voorkomen dat er discussie ontstaat rondom bepaalde liturgische en rituele handelingen, acht het secretariaat van het CIO het meer dan wenselijk dat de voorganger in de eredienst wordt aangewezen als contactberoep’, valt er te lezen. Meerdere predikanten lieten afgelopen weken al weten dat ze liever niet met een stok of op afstand dopen.

Dominee Piet van Midden schrijft er vandaag ook over in zijn column voor CIP.nl: ‘De tandarts en de kapper mogen minutenlang aan mijn hoofd komen en in mijn mond kijken, maar de PKN adviseert om te dopen met een kunstarm. Alsof er enig extra risico voor de baby zou bestaan. Ik raak dat kind helemaal niet aan. Ik giet water uit en God weet gelukkig wat we ermee bedoelen. Ik ontsmet mijn handen een aantal keer per dag. Dat doe ik ook voor ik Avondmaal vier en derhalve ook voor een Doop.’

Vanaf 1 juni mogen kerken weer diensten met maximaal dertig personen gaan organiseren en een maand later wordt dat maximumaantal opgeschroefd naar 100. Premier Rutte zei echter deze week tijdens een persconferentie dat hij het liefste zag dat kerken het aantal bezoekers zoveel mogelijk blijven beperken. Hij riep op tot terughoudendheid.

Er zijn overigens nog behoorlijk wat vragen. Het kabinet maakte bijvoorbeeld bekend dat het maximumaantal van 30 personen in de horeca exclusief personeel is. Maar geldt dit dan ook voor kerken? Tellen de predikant, de koster en de organisten/muzikanten mee? Het is een vraag die veel kerken beantwoord zouden zien. En gaan de versoepelingen voor kerken ook pas op maandag 12:00 uur in? Want veel kerken hebben juist ’s ochtends een dienst. In het Reformatorisch Dagblad stelt Daniëlle Woestenberg, woordvoerster van CIO, geen antwoord te hebben op die vraag. “Het is nu vooral van belang dat lokale kerken de gang van zaken rondom hun erediensten helder protocolleren.” Het CIO verwacht dat er op zeer korte termijn een noodwet komt, waardoor meer duidelijk zal worden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.