Rutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 mei 2020 door Redactie

Premier Rutte over kerkgang in coronatijd: "Verstandig om met zo weinig mogelijk mensen bijeen te komen"

Premier Mark Rutte heeft woensdagavond tijdens de persconferentie kerken opgeroepen om diensten zo klein mogelijk te houden. Hij stelt dat het niet verstandig is om de grens van dertig personen op te gaan zoeken. Dat zei hij desgevraagd tijdens het persmoment na het wekelijkse crisisberaad. Opvallend omdat hij een dergelijke oproep niet deed voor bijvoorbeeld horecagelegenheden.

Vanaf 1 juni gaat de horeca weer open en mogen er maximaal dertig personen in een café of restaurant komen. Dat aantal personen zal dan ook in menig horecagelegenheid aanwezig zijn. Ook veel kerken zijn volop bezig met het plannen van kerkdiensten en het organiseren van bijeenkomsten. Rutte adviseert kerken echter om niet de grens van dertig personen op te zoeken. “Het is verstandig om voorlopig nog even op een hele kleine bezetting te blijven draaien, omdat je toch ziet dat er risico’s zijn. Je zag net ook weer berichten uit Duitsland, waar toch helaas weer bij kerkdiensten dingen zijn misgegaan. Dus we moeten daar heel zorgvuldig in zijn”, stelt hij verwijzend naar een virusuitbraak in een kerk in Frankfurt.

“Op dit moment lijkt het me verstandig dat kerken met zo weinig mogelijk mensen bijeenkomen”, stelt de premier. “Je ziet toch dat er een paar plekken waren in Nederland waar een behoorlijk uitbraak is geweest van het virus, ook in kerken. We moeten daar heel zorgvuldig zijn.” Rutte wil daarbij niet zeggen op welke plaatsen en kerken hij doelt als het om virusuitbraken gaat. “Volgens mij kunt u op de kaart van Nederland precies vinden waar dat geweest is.”

Hoe het zit met het zingen in kerken? Dat weet Rutte niet. Het Outbreak Management Team is aan het onderzoeken welk risico’s er zijn verbonden aan het zingen in bijvoorbeeld kerken. Volgens Rutte wordt daar binnenkort meer over bekendgemaakt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
En het vieren van de Carnaval feesten in Brabant en limburg Van een week Hoe denkt Rutte daar over !!!!! Volgens mij was daar de uit braak van het VIRUS
A
Het idoliseren van een goddeloze leider is afgoderij.
De geestelijke schade die deze crisis “veroorzaakt”, zal weleens groter blijken te zijn dan de gezondheid- of materiële schade !!
Toon meer reacties (1)