Ds. H. H. Klomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 april 2020 door Jeffrey Schipper

Crisis CGK bezorgt ds. Klomp geen slapeloze nachten: "Breuken herstellen op basis van gezag Gods Woord"

'Ik lees her en der wat over de ontwikkelingen en dat dat voor ‘échte’ CGK'ers, véél verdriet, moeiten, zorgen met zich mee brengt, ja slapeloze nachten', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'Als er een scheuring zou komen is de Heere niet gebonden aan ‘ons’ kerkverband, aan onze hokjes, vakjes, kerkmuren', zo wordt gesteld.

De vraag of er wel of geen vrouwelijke ambtsdragers toegelaten moeten worden zorgt voor die slapeloze nachten. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden die vrouwelijke ambtsdragers bevestigen synode-afspraken negeren en zichzelf daarmee buiten het kerkverband plaatsen. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Een aantal gemeenten die de Bijbel anders interpreteren heeft desondanks toch vrouwelijke ambtsdragers bevestigd.

"Ja dat kun je wel zeggen dat er crisis in onze kerken is", reageert ds. H. H. Klomp in de vragenrubriek van Refoweb.nl. "Als er een scheur zou komen, zou dat erg zijn. Want we hebben als christenen elkaar zo nodig in deze tijd en in onze samenleving. Hopelijk krijgt de CGK-synode wijsheid en genade om de eenheid te bewaren. Maar niet tegen elke prijs. Want het gaat in de bespreking uiteindelijk om het gezag van Gods Woord. Houdt God zeggenschap over ons leven in de kerk – ambtelijk en niet-ambtelijk?

Als CGK-gemeenten de grens van het gezag van Gods Woord te buiten gaan, nemen zij zelf in principe afscheid van ons kerkverband. Dat zou heel verdrietig zijn. Misschien verdwijnt zo de CGK als denominatie wel, op termijn. Dat zou op zich niet erg zijn, al vind ik de naam van de kerk bijzonder. Waar vind je namelijk een (andere) kerk die de naam van Christus Zelf draagt?! De naam van de kerk mag wel verdwijnen. Als de christelijke gereformeerde religie maar blijft bestaan! Want dat is de Bijbelse verkondiging van Gods Woord en het leven er uit in de praktijk.

ie Bijbelse verkondiging is ook nog in veel andere kerken. Met die Schriftgetrouwe kerken moeten we hartelijke eenheid zoeken om in deze tijd Kerk van de Heere te zijn. Dan zouden we een deel van de onderlinge verdeeldheid op kunnen heffen! Breuken herstellen dus op basis van het gezag van Gods Woord. Zolang dat niet zo is, zal een gelovige er verdriet over hebben dat we onderling zo verdeeld zijn", aldus Klomp.

Tijdens de derde vergaderweek van de generale synode van de CGK komt de kwestie 'vrouwelijke ambtsdragers' weer aan de orde. In verband met de coronacrisis is die vergaderweek uitgesteld naar 29 september-2 oktober.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Als CGK-lid wil ik graag de eenheid bewaren, en alleen al om dat feit reageer ik al niet op verschillende meningen. Omdat ik de houding van hoe je elkaar tegemoet treed belangrijker vind.
K
De christelijk gereformeerde religie moet wel blijven bestaan? Want zonder christelijk gereformeerde religie komen wij niet tot de Vader?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.