aboutaleb
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2020 door Redactie

Rotterdamse burgemeester wil dat religieuze samenkomsten verboden worden: "Nood breekt wet"

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft zich tegenover Radio Rijnmond kritisch uitgelaten over de uitzondering die het kabinet maakt voor religieuze bijeenkomsten als het gaat om het verbod op samenkomsten. De grondwet is daarbij volgens hem niet zo belangrijk. “Het kabinet zegt dat het in de grondwet staat, maar er staat zoveel in de grondwet”, reageerde burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De maatregelen in de strijd tegen het coronavirus werden vorige week flink aangescherpt. Bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Drie personen zijn daarbij het maximum. Voor religieuze bijeenkomsten geldt echter een uitzondering. Daarbij zijn maximaal dertig personen toegestaan. De Rotterdamse burgemeester is kritisch op die uitzondering. Hij verwijst daar uitdrukkelijk naar het drama in een verzorgingshuis in Sommelsdijk. Daar zijn inmiddels zeven bewoners overleden door een uitbraak van het coronavirus. Aboutaleb stelt dat de besmettingen mogelijk allemaal terug te brengen zijn tot een religieuze bijeenkomst op 8 maart, waarmee hij doelt op een kerkelijke bijeenkomst die destijds in besloten setting werd gehouden om biddag te vieren.

“Er worden veel maatregelen getroffen”, vertelt de burgemeester over het verzorgingshuis. “De leiding en zorgverleners doen hun werk, maar voor mij is het eerlijk gezegd onbegrijpelijk.” Als het aan Aboutaleb zou liggen, worden ook religieuze bijeenkomsten volledig verboden. Hij klopte er zelfs meerdere keren voor bij het kabinet aan. Die beroepen zich echter op de grondwet. “Maar bij mijn inburgering heb ik geleerd dat nood wet breekt”, reageert Aboutaleb tegenover Rijnmond. “Als er een kans bestaat dat op die manier het virus verspreid wordt en we niet uit onszelf besluiten om die diensten op nul te zetten, zouden we dat als overheid moeten doen ter bescherming van de volksgezondheid. Maar het kabinet denkt daar anders over.”

Hoewel het kabinet diensten tot dertig personen niet verbiedt, heeft men wel geadviseerd om geen diensten te houden. Vrijwel alle kerken in Nederland houden zich aan dat advies en organiseren alleen nog online diensten. Eerder schreef dominee Piet van Midden in zijn column op CIP.nl dat hij digitale diensten heel lastig vindt: "Kun je dit digitaal meemaken? Ik niet. Ik heb de nabijheid van mensen nodig om de nabijheid van Christus mee te maken. Het lukt me gewoon niet met een digitaal hoogstandje uit de relishop. Dan maar niet." 

Lees meer bij Omroep Rijnmond.


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Steun onze berichtgeving en word lid!

Reacties

W
Eigenlijk is een verbod helemaal niet nodig, Aboutaleb. De meeste kerken houden al online diensten en is gezond verstand ons niet vreemd. Waarom zegt je niks over het feit dat de wereldse feesten als carnaval in eerste instantie gezorgd heeft voor de enorme besmettingen vanuit Brabant. Maar dat is natuurlijk te laat. Om daar nu nog wat van te zeggen. Het is natuurlijk wel koren op de molen voor zijn antichristelijke geest om erediensten te gaan verbieden
J
Inderdaad Wouter het carnaval had verboden moeten worden. Want het was al bekent dat het virus er was. Hier heb je de boosdoeners en men doet er misschien niks tegen als alles achter de rug is. Dit moet een staartje krijgen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.