Rob van der Dussen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 maart 2020 door Rob van der Dussen

Een aflaat voor een lijdende wereld in het coronatijdperk

Afgelopen vrijdag, in het midden van deze verschrikkelijke coronacrisis, ging paus Franciscus voor in een gebedsviering. Daarna gaf hij de speciale Urbi et Orbi zegen, niet alleen voor de stad Rome, maar ook voor de gehele wereld. Door de paus werd tijdens deze plechtigheid een monstrans getoond. In deze monstrans bevindt zich de heilige hostie. Voor rooms-katholieken betekent dit dat Christus letterlijk met hen is en op die manier het volk zegent.

Na de Urbi et Orbi gaf kardinaal Angelo Comastri toelichting hoe een speciale aflaat verkregen kan worden. De aflaat is voor de gelovigen die lijden aan het coronavirus en degenen die in quarantaine verkeren. Ook medisch personeel, familieleden en alle anderen die het voorbeeld van de goede Samaritaan volgen in deze coronacrisis komen in aanraking voor de Plenary Indulgence. Deze aflaat zal alle tijdelijke straffen voor de zonden verwijderen die tot de dag van het ontvangen zijn begaan. Deze vergeving wordt uitgedeeld vanuit de schatkamer van de Rooms-Katholieke kerk, die gevuld is met een overschot aan verdiensten van de heiligen.

Om deze volle aflaat te verkrijgen, moet de viering van de heilige mis online bijgewoond worden en daarbij wordt de rozenkrans gereciteerd. Als dit niet mogelijk is, dan moet op z’n minst de geloofsbelijdenis worden opgezegd, het Onze Vader worden gebeden en een gebed tot de heilige maagd Maria gedaan worden (zie ook dit artikel).

Vrijdag werd opnieuw duidelijk dat het aflaatsysteem onderdeel uitmaakt van het rooms-katholieke geloof. Dit systeem, wat bekritiseerd en verworpen is door Maarten Luther, ontkent dat zonden worden vergeven door God Zelf en het volkomen werk van Christus. Door deze speciale aflaat met haar voorwaarden komt de ware kern van het evangelie van Rome naar boven: een ander evangelie.

Zo blijkt in deze crisis, waarin Italië zwaar wordt getroffen, dat er ook een geestelijke crisis gaande is. Tijdens deze bijzondere tijden hebben de gemeenten in Rome de taak om ander geluid te laten horen, namelijk dat er hoop en redding is in Christus alleen.

Rob van der Dussen volgt een kerkplantingstraining in Rome. Klik hier om zijn website te bezoeken.


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Reacties

H
Doe het zelvers gevraagd in Doeland! Maar dit wordt nog een hele klus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.