heilig avondmaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 maart 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik durfde zondag niet deel te nemen aan het heilig avondmaal'

'Ik was van plan om -voor het eerst- het heilig avondmaal aan de tafel te vieren. Toch durfde ik niet. Ik had geen vrijmoedigheid om met mijn gebreken aan de tafel te komen voor versterking. Ik voel me teleurgesteld, hoewel het een mooie dienst was. Blus je de geest uit als je geroepen wordt, maar blijft zitten? Hoe kijkt God naar mensen zoals ik?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. A. Kot geeft antwoord.

De predikant maakt duidelijk dat God gemeenschap wil hebben met Zijn volk. "Zijn Kerk moet daarin de dood van de Heere Jezus verkondigen totdat Hij komt (niet alleen in het openbaar in het midden van de gemeente maar daarmee ook te midden van deze wereld). Tegelijk dient het (heilig avondmaal, red.) tot versterking van het dikwijls zo zwakke geloof en tot bemoediging in aanvechting opdat de (levens) weg niet teveel zou zijn. Bovendien wordt hierin ook de gemeenschap der heiligen bevorderd." De dominee spreekt van "een vorm van openbare geloofsbelijdenis in het midden van de gemeente".

"Bij de avondmaalsviering komt het aan op oprecht zelfonderzoek (ben ik een mens van de drie stukken) maar vervolgens moeten wij ook het doel ervan voor ogen houden", vervolgt Kot. "En daarbij bedenken dat het dient tot versterking van het zwakke geloof, tot genezing van het gebrokene, tot oprichting van het gevallene, tot bevordering van blijdschap in droefheid enz. Wij moeten dus allerminst afblijven omdat wij ons zwak, neergedrukt, ongeschikt en bedroefd gevoelen. Maar wij moeten beseffen dat Christus dit middel heeft ingesteld om ons van dat alles te genezen en eruit te helpen. En wij moeten het niet beter willen weten dat de alleen wijze God.

Bedenk dat Zijn kracht in zwakheid wordt volbracht", geeft de predikant mee aan de vragensteller.

Bekijk ook de video van Willem Ouweneel:


Heilig avondmaal
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
- Waarom het heilig avondmaal Arie-Jan een 5 mei-ervaring bezorgt
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- Via de livestream avondmaal vieren tijdens coronacrisis? Arie-Jan juicht het toe
Meer over heilig avondmaal »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
Jezus Christus is onze vrijmoedigheid, alleen door Hem. Zegen en groet Jan Schonewille
In vredesnaam: "Ben ik een mens van drie stukken?". Waar zegt onze Heiland dat????
B
Ik kon niet aangaan omdat ik wist dat er ongeloof was bij de gemeente. Daardoor kon ik de gemeenschap der heiligen niet beleven.wist ook niet wat te doen tegen dit ongeloof ik blokkeerde. Nu heeft God mij geholpen en zie ik gezichten ,ik volg wat ik moet doen en deuren worden geopend die gesloten waren. Ik voel bij sommige opdrachten wel moeite denk dat het niet gepast is om te doen. Soms is het zo dat iemand die denkt gezag over mij heeft mij verbied te doen, en om te typen. Mijn man nu bijv .moet dat nu vraag hij zonet .
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.