kind
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 maart 2020 door Nienke Alblas

Erik Dijkstra straft zijn kinderen niet: "Ze leren er toch niets van"

Psycholoog Erik Dijkstra doet niet aan belonen en straffen in de opvoeding. Hij schreef hier een blog over op de progressief-christelijke weblog Lazarus. "Ik wil mijn relatie met hen vormgeven, zoals ik die met God ervaar."

Het gaat voor Erik Dijkstra niet alleen om het stoppen met straffen. Ook belonen is volgens Dijkstra niet een goede manier om je kinderen op te voeden. In zijn opleiding tot psycholoog heeft hij veel over gedragstherapie geleerd. Gedragstherapie is een manier van het aanleren van gewenst gedrag door straffen en belonen. Volgens psycholoog Steven Pont past dit niet bij het Nederlandse opvoedideaal: "Wanneer je straft ben je aan het africhten. Bij een hond werkt dat, die heeft geen zelfbewustzijn. Dat wil je bij je kinderen juist wel stimuleren."

Begrip in plaats van gehoorzaamheid
Het gewenste gedrag wordt volgens Erik Dijkstra niet overgenomen door kinderen door straf. "Een kind weet dat hij bij ongewenst gedrag straf krijgt, maar weet niet waarom hij het niet mag doen." De natuurlijke consequenties laat hij als vader wel toe, maar hij straft zijn kinderen dus niet. Wel legt hij uit waarom hij dingen niet fijn of gevaarlijk vindt. "Als ons kind vervolgens niet luistert, dan grijpen we in (bij acuut gevaar), of gaan we samen met ons kind een alternatieve oplossing bedenken."

In kerken kom je de benadering van opvoeden door middel van straf en belonen nog tegen. Er wordt volgens de psycholoog nog regelmatig blinde gehoorzaamheid gepredikt en wat daar tegenin gaat is zonde. Dit gaat in tegen de visie van Erik Dijkstra. "Ik wil kinderen opvoeden die Gods plan ‘gehoorzaam’ volgen na het te hebben bevochten, bediscussieerd, gewijzigd en eigen gemaakt." Opvoeden zou volgens Erik makkelijker zijn als zijn kinderen gewoon deden wat hij vroeg, maar hij vindt het belangrijk dat ze hun eigen mening vormen.


Opvoeden
Meer over Opvoeden »

Lees het volledige artikel

Reacties

A
Zolang je nog op de zielse niveaus blijft, sta je met de handen in het haar,

De bijbel als geestelijke handleiding spreekt over Zegen en vloek naar Israel en ons kinderen van God. WE lezen hoe Vader God Zijn kinderen opvoedt in o.a. Hebr. 12, en in de hele bijbel. Zonder correctie blijf je helaas bastaart.

Shalom.
J
Kinderen moeten soms gewoon luisteren, en ja, daar komt dan een soort 'africhten' aan te pas. Als ouder heb je ook wel eens wat anders te doen dan alleen achter je kinderen aan te rennen.
a
Erik Dijkstra, hele generaties zijn in de jaren 60-70 opgevoed met het boekje van dr. Spock . Tja , hij is later wel op zijn pedologische methode terug gekomen . Kinderen zijn gebaat bij het stellen van grenzen in de opvoeding althans dat is mijn ervaring.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.