Ethiopische Joden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 februari 2020 door Jeffrey Schipper

400 Ethiopische Joden bereiden zich voor op verhuizing naar Israël

Zo'n 400 Ethiopische Joden staan op het punt om hun nieuwe thuis in Israël te vinden. Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu keurde zondag de verhuizing van de groep Joden goed, laat CBN News weten.

In 1984 verhuisden Ethiopische Joden massaal naar Israël, nadat de Joodse gemeenschap in Ethiopië door Israël officieel als Joods werd erkend. Vrijwel de gehele Joodse gemeenschap van Ethiopië ('Beèta Israël') trok in de jaren tachtig naar Israël tijdens 'Operatie Mozes'. Daarnaast vertrokken duizenden Ethiopische Joden vanuit het noorden van Ethiopië naar de hoofdstad Addis Abeba. Ze verklaarden ook Joods te zijn, maar ze leefden los van de Beèta Israëlgemeenschap. Dat waren de Falash Mura.

De Falash Mura beweren afstammelingen van Joden die generaties geleden tot het christendom bekeerden in Ethiopië, maar nu een weg terug zoeken tot het jodendom. Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bepaald dat zij als immigranten van joodse nazaten gebruik kunnen maken van de Wet op de Terugkeer. Christenen voor Israël zet zich al jaren in om ook deze groep naar Israël te krijgen.

Er wonen naar schatting nog zo'n 8.000 leden van de Falash Mura in Ethiopië. In Israël leven vandaag de dag ongeveer140.000 Ethiopische Joden. Tijdens Operatie Mozes in 1984 en Operatie Solomon in 1991 werden er ongeveer 22.000 Ethiopische Joden in het geheim overgevlogen naar Israël. Diverse christenen geloven dat de terugkeer van Joden naar Israël een Bijbelse profetie is die in vervulling gaat.

Lees ook: Deze vijf verloren 'stammen' keren nu terug naar Israël.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.