Ds. C. P. de Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 februari 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. C. P. de Boer denkt hardop na over kerkscheuring CGK: "Is een kerkverband een of dé kerk?"

Binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is verschil van mening over het toelaten van vrouwelijke ambtsdragers en gedogen van praktiserende homoseksuelen aan de avondmaalstafel. "Kan een kerk scheuren? En als dat kan, wie van de twee is dan de kerk?", vraagt ds. C. P. de Boer zich af in het Reformatorisch Dagblad.

"Volgens het Nieuwe Testament is er één kerk of geen kerk", onderstreept de christelijke gereformeerde predikant uit Sliedrecht. "Paulus gebruikt het woord ekklèsia voor de hele christenheid van zijn dagen, dus voor plaatselijke en regionale kerken. Elke gemeente vertegenwoordigt de gehele kerk. Omgekeerd is de hele kerk in elke afzonderlijke gemeente aanwezig. Naast ekklèsia gebruikt Paulus ook het beeld van het lichaam. De gemeente is het lichaam van Christus.

Error: could not load events

Christus’ lichaam is de kerk, zo stelt Paulus. Deze kerk is wereldwijd. Voor de nieuwtestamentische christen bestaat maar één kerk. Om die reden raadpleegde een lokale kerk bij principiële vragen altijd de andere kerken. De plaatselijke gemeente wilde de eenheid met de andere kerken bewaren. Omgekeerd werd door elke plaatselijke kerk aanvaard wat in gezamenlijkheid in Jeruzalem besloten werd. Vanuit deze eenheid hielden de eerste christenen elkaar vast.

Concreet gaven zij deze eenheid gestalte door de navolging van hun Heere en Hoofd, Jezus Christus. (...) De Schrift bewaart en begrenst de eenheid. Wie Gods Woord prijsgeeft aan de tijdgeest verlaat de kerk."

Lees het volledige commentaar van ds. C. P. de Boer in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK".


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Reacties

K
Even het hele verhaal in het RD gelezen. Nu weet ik niet in hoeverre het waar is dat de CKG het samenwonen van homoseksuelen daadwerkelijk missionair uit draagt. Maar over het algemeen heeft de auteur volkomen gelijk in zijn visie op de kerk in een bijbels perspectief. Helaas beantwoordt hij echter niet het bestaansrecht van de CKG? Als er dan alle kerken min of meer deel uit maken van het grote geheel, zouden dan niet al die kerken moeten terug keren naar de moederkerk (RK)? Of tenminste de PKN?
W
Niet zo verstandig om in deze adempauze, die unaniem op de synode werd aangenomen, dit soort interviews te geven. Geef de hoogleraren even de tijd om met de commissies uit de impasse te komen.
Ds. de Boer, laat inderdaad de Bijbel spreken.

Dan blijft alleen nog art.29 van de NGB overeind, of zijn deze belijdenisgeschriften ook al achterhaald. "Wij geloven dat men nauwgezet en met grote zorgvuldigheid, vanuit Gods Woord, behoort te onderscheiden welke de ware kerk is, omdat alle sekten die er tegenwoordig in de wereld zijn, zich ten onrechte kerk noemen".

Zo leerden we eerder ten tijde van kerkstrijd, er zijn ware kerken, dwalende kerken en valse kerken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.