Ds. C. P. de Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. C. P. de Boer vindt 'vrouw in het ambt' geen bijzaak: "Kerkenraden in Nieuwegein en Arnhem plaatsen zichzelf buiten de CGK"

"Binnenkort worden in Arnhem en Nieuwegein vrouwen in het ambt bevestigd. Met dit besluit hebben deze kerkenraden zichzelf buiten de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) geplaatst," schrijft ds. C. P. de Boer in het Reformatorisch Dagblad.

De CGK/NGK-samenwerkingsgemeente Kruiskerk in Arnhem gaat zijn principebesluit uit 1996 dat er vanuit de Bijbel ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers op korte termijn in praktijk brengen. "Maar we merken dat de opbouw en eenheid van onze gemeente nu gediend is met het effectueren van ons besluit", laat predikant Taco Postuma weten. Eerder dit voorjaar nam de CGK/NGK-gemeente van Nieuwegein hetzelfde besluit als Arnhem.

Vandaag (donderdag 13 juni, red.) vindt de generale synode van de CGK plaats. De Boer vindt het jammer dat deze kerkenraden deze belangrijke vergadering niet afwachten. Tijdens de synode komen onder andere instructies en voorstellen over vrouw en ambt aan de orde.

De CGK-predikant uit Sliedrecht wijst op de generale synode in 1996 toen is uitgesproken dat het ambt openstellen voor vrouwen onbijbels is. "Daarbij is expliciet gesteld dat een andere beslissing om een andere hermeneutiek vraagt. (...) Wanneer de synode besluit om het ambt voor de vrouw open te stellen, veegt deze synode de besluiten van voorgaande synodes van tafel."

Binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) mogen vrouwen sinds 2017 aan de slag mogen als diaken, ouderling en predikant. De Boer maakt duidelijk dat "veel CGK'ers met verbijstering zien hoe de laatste GKv-synodes het kerkverband van zijn sokkel (Schrift en belijdenis) hebben getild. De GKV drijven nu weg van Gods Woord. (...) Wie een Schriftgetrouwe hermeneutiek voor een andere inwisselt, houdt uiteindelijk op kerk te zijn."

Beluister hier de recente CIP Podcast over de crisis binnen de CGK:

Het gesprek over de vrouw in ambtelijke taken in de gemeente leidt vaak tot heftige discussies. CIP.nl maakte onlangs een videoserie met CGK-predikant Bert Loonstra over deze kwestie.


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Eerste CGK-vrouw bevestigd als ambtsdrager; CGK-predikant spreekt van "zwarte dag"
- CGK-predikant P. Roos zwijgt niet langer over spanningen 'vrouw in het ambt': "Theologisch kan er veel te veel door de beugel"
- Herman Selderhuis over de crisis in de CGK: "We bidden om eenheid en danken dat die er niet komt"
- Ds. A. A. Egas over spanningen binnen de CGK: "Vrouwelijke ambtsdragers zullen gedoogd worden" - CIP Podcast
- Vrouwenkwestie zorgt voor rumoer in de CGK: deze 3 dingen moet je weten - CIP Podcast
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!