Opheusden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 januari 2020 door Redactie

Gereformeerde Gemeente in Nederland Opheusden onderzoekt incestgevallen

De Gereformeerde Gemeente in Nederland te Opheusden gaat onderzoek doen naar verschillende gevallen van incest in het dorp. Dat is besproken tijdens een synodevergadering afgelopen november, zo weet De Gelderlander te melden. Opvallend is dat die synodevergadering eigenlijk ging over het gedwongen vertrek van dominee A. van Voorden. Het medium meent dat deze twee dingen niet los van elkaar kunnen worden gezien.

Er werden tijdens de vergadering van 12 november bezwaren besproken van gemeenteleden over het gedwongen vertrek van de predikant. Deze bezwaren werden allemaal ongegrond verklaard. In een officiële verklaring werd eerder gesteld dat er sprake zou zijn van een vertrouwensbreuk tussen kerkenraad en predikant. Daarom werd hij in april 2018 losgemaakt van de gemeente. Er werd onder meer gesteld dat Van Voorden ‘waar- en onwaarheden niet goed kon scheiden’.

De Gelderlander meent dat hij weg moest omdat hij taboeonderwerpen bespreekbaar wilde maken. Incest en huiselijk geweld zouden daaronder vallen. De predikant zou hier open over hebben willen zijn en het medium stelt dat dit een rol gespeeld zou kunnen hebben bij zijn gedwongen vertrek. Dat meldden diverse bronnen. Volgens de krant staat in ieder geval vast dat het gedwongen vertrek van de predikant te maken heeft met het onderzoek naar mogelijke gevallen van misbruik of incest die wellicht onder het tapijt zijn geschoven.

Nadat de predikant weg moest, scheurde de kerk en besloot de volledige kerkenraad af te treden. Naar deze scheuring is onderzoek gedaan door het allerhoogste kerkorgaan. De Gelderlander meldt dat uit dit onderzoek naar voren is gekomen dat “het omgaan met en bespreken van ‘misbruik’ een rol speelde bij de kerkscheuring”.

Betrokkenen willen verder niet reageren op het nieuws dat er onderzoek wordt gedaan naar mogelijke gevallen van incest. De Gelderlander sprak met betrokkenen en zag ook interne documenten in.

Lees meer in De Gelderlander.

Reacties

M
Bedekken onder die aloude mantel der liefde is makkelijker...
K
Er is niets mis met het bedekken met de mantel der liefde. Maar dat kan alleen door degene die het kwaad aangedaan is. Dit is gewoon ordinair onder het tapijt schuiven, ten faveure van een eigen belang en ten koste van de slachtoffers.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.