Ds. A. T. Vergunst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 januari 2020 door Jeffrey Schipper

GerGem-predikant vindt het jammer dat kanselruil in zijn kerk niet mogelijk is

Op de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) heeft men vorig jaar besloten dat kanselruil niet het juiste middel is om christelijke eenheid gestalte te geven. "Ik begrijp deze regel, maar aan de andere kant bevreemdt mij deze regel wel", schreef ds. A. T. Vergunst onlangs in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Wat is de plaats en verantwoordelijkheid van de kerkenraad in deze beslissingen?", vraagt de predikant, actief binnen de GerGem, zich af. "Zijn de kerkenraden uiteindelijk niet verantwoordelijk voor wie er het Woord verkondingen? Het lijkt me duidelijk dat elke kerkenraad daarover de bevoegdheid uitoefent, niet alleen in wie ze beroepen maar ook wie ze toelaten om in hun gemeente te preken. Een aantal kerkenraden sluit zelfs de preekstoel voor predikanten binnen hun eigen kerkverband."

Vergunst voegt toe dat "ook buiten de muren van de Gereformeerde Gemeenten Gods Woord zuiver wordt gepredikt". De predikant citeert uit het artikel 'Wie zou niet wenen?' van zijn vader ds. A. Vergunst: 'Ook in de Gereformeerde Gezindte zal de een de ander niet kunnen missen, opdat met elkaar tot zegen zal mogen zijn in een heilzaam corrigeren van gevaarvol ontsporen. De huidige kerkelijke verdeeldheid van de Gereformeerde Gezindte moet ik dus als jammerlijk voor het volksleven, als schadelijk voor de delen van deze gezindte zelf, veroordelen.'

"Dat is klare taal waar ik me helemaal in kan vinden", stelt ds. Vergunst. "Of hij ook dacht dat we de kanselruil van predikanten moeten bevorderen is niet bekend. Maar hij vond het wel heel fijn om in bepaalde omstandigheden, zoals Reformatieherdenkingen, de preekstoel te delen met broeders van buiten zijn eigen kerkverband. Misschien kan die traditie weer opgepakt worden en misschien zelfs uitgebreid worden."

Lees ook: Ds. Egas begrijpt dat kanselruil met GerGem niet mogelijk is: "Toch wil ik graag in de GerGem preken".

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

P
Heel fijn voor de Gereformeerde Gemeenten dat er nog - enkele? - predikanten zoals deze dominee zijn!

D
De woorden van zijn vader worden regelmatig aangehaald in vergaderingen van de gereformeerde gemeenten, als het gaat over contacten met andere kerken, maar de consequenties van die woorden worden niet genomen.
J
Heb ik het bij het verkeerde eind, als ik denk dat het hier bij ds. Vergunst ten diepste gaat over de kerkscheuring van 1953 ? Toenadering tot bv. de hervormde kerk was geen issue...
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.