thailand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 januari 2020 door Patrick Simons

Thailand: opwekking of te rooskleurig beeld? "Ik zie ook kerken die ooit bloeiden en nu gesloten zijn"

Er dook recent een filmpje op van een massale doopdienst in Thailand.  Er werden maar liefst 630 mensen tegelijk in een rivier gedoopt. Sommigen spreken van een opwekking, anderen waarschuwen juist voor te optimistische conclusies. Het Reformatorisch Dagblad sprak met Marten Visser en Wilke den Hertog.

Zendeling Marten Visser was lange tijd werkzaam als gemeentestichter en zendeling in Thailand. Hij vertelt aan de krant dat de gebeden die hij zolang had nu worden verhoord. Visser stelt dat er elke drie maanden zo’n massale doopdienst wordt georganiseerd: “In slechts twee jaar tijd zijn er ruim 13.000 mensen tot geloof gekomen, werden er meer dan 5000 mensen gedoopt, ontstonden er 500 huisgemeenten en acht moederkerken.” Ook benadrukt Visser dat de dopeling niet spontaan deze keuze hebben gemaakt. “Deze mensen hebben dooponderwijs gekregen, zo’n twaalf lessen. Gemiddeld zitten ze vier of vijf maanden bij een kerk voor ze gedoopt worden.”

Wilke den Hertog, predikant en zendeling voor de christelijk gereformeerde kerken, was aanwezig bij de doopdienst. Hij zegt dat hij naast die ene doopdienst enkel heeft meegemaakt dat kleine aantallen zich lieten dopen. Ook is er volgens hem een keerzijde die nauwelijks ter sprake komt. “Ik zie ook kerken die ooit bloeiden en nu weer gesloten zijn.  Je ziet christenen die al lang geleden christen werden, maar die niet meer in vuur en vlam voor het Evangelie staan en zelfs nooit meer naar de kerk gaan. Dat laatste zegt toch iets. Of je komt christenen tegen die in hun winkels boeddhistische prullaria verkopen.”

Het Reformatorisch Dagblad sprak met nog een zendingswerker uit het gebied die liever anoniem blijft. Ook heeft het over niet-realistische beeldvorming door een enkele twee en ene filmpje. Hij stelt geen onderdeel te zijn van een opwekking. Toch spreken beiden van een opwekking in de beweging van Somsak in Petchabun. Den Hertog waarschuwt echter voor een te rooskleurig beeld: “We moeten de opwekking niet romantiseren. Er is soms ook verslapping bij oudere kerken en onder mensen die al langer geleden tot geloof kwamen. Dat maakt het plaatje toch veelkleurig. Men wil altijd graag horen welke bijzondere dingen er gebeuren.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.