jacobine
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 januari 2020 door Patrick Simons

Jacobine Geel schrijft essay over de Bijbel: "Verrassing dat teksten helemaal niet zo eenduidig zijn"

Ze is theologe en presenteerde voor KRO-NCRV tal van programma’s rondom levensbeschouwing en religie.  Speciaal voor de Maand van de Bijbel, die eind januari start, schrijft Jacobine Geel een essay. Het Nederlands Dagblad sprak met haar.

De Bijbel speelt een behoorlijk grote rol in het leven van Jacobine. “Om te beginnen lees ik er regelmatig uit, en dat al enkele decennia. En ik lees er veel omheen, preek er af en toe uit en onderzoek waar Bijbelse notities rijmen op teksten uit deze tijd. Met name de veelstemmigheid van de Bijbel heeft me altijd gefascineerd.”

Ook geeft Geel antwoord op de vraag waarom zij denkt dat veel mensen de Bijbel in de kast hebben staan zonder deze te lezen. “Veel mensen denken misschien dat de Bijbel vol staat met wat je moet vinden en wat waarheid is. Dat is vaak de associatie met de Bijbel, en daarmee met geloof en kerk. Wat ik zelf altijd weer een verrassing vind, is dat de teksten helemaal niet zo eenduidig zijn. De Bijbel is niet zwart-wit. Je kunt niet zomaar een pagina aanwijzen waar staat hoe het zit. Veel vaker gaat het over mensen die maar een beetje struikelend hun weg proberen te vinden. En over wanhoop en eenzaamheid en de vraag of het wel goed komt.”

Lees het hele interview in het Nederlands Dagblad.

Reacties

J
Dat soort uitspraken komen dus uit de mond van een theo-loge. Ze verzuimt, waarschijnlijk omdat ze het zelf niet gelooft, te vermelden dat de Bijbel het geinspireerde Woord van God is, in plaats van een 'veelstemmig open boek met vele tinten grijs'. Het gaat uiteindelijk allemaal over Christus. Als je dat er als theo-loog niet uithaalt ben je te beklagen.
H
Het artikel in ND is echt niet zo negatief als uw reactie doet vermoeden. Sterker nog. Ik herken veel in de verschillende kamers, die Geel benoemt. Ik zie in die zin wel uit naar het lezen van het essay.En ja, natuurlijk wijst de Bijbel op Jezus Christus, en moet zij ook zo worden uitgelegd.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.