Open Doors
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

24 december 2019 door Open Doors

3 lichtpunten in een voor christenen uit het Midden-Oosten onzeker jaar

Hoop voor de toekomst is niet altijd vanzelfsprekend. Helemaal niet als je te maken hebt met christenvervolging. Voor veel christenen in het Midden-Oosten was 2019 een onzeker jaar. Toch zijn er ook lichtpunten; zo wordt er gewerkt aan de wederopbouw. Edward, Vartouhi en Thabet zijn hierbij betrokken en brengen hierdoor een sprankje hoop in hopeloze situaties.

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

Pastor Edward uit Syrië
“We geloofden dat alles goed zou komen na de oorlog. Eindelijk konden we starten met de wederopbouw, zodat we weer een gelukkig leven konden leiden. Maar zo ging het niet. Nog steeds hebben we te maken met de gevolgen van de oorlog; het gaat slecht met onze economie, er zijn trauma’s en er is pijn. Pas nu beginnen mensen zich de omvang van hun verlies en de gevolgen daarvan te realiseren. Vallende bommen zijn niet meer de uitdaging. Onze uitdaging ligt in het helen van gebroken mensen. Als kerk doen we er alles aan om hen te helpen, wonden te helen en de hoop levend te houden. We bieden medische- en geestelijke zorg aan oorlogsslachtoffers in de ‘Centers of Hope’. Ook kunnen jongeren er terecht om zich aan te melden voor een (beroeps)opleiding. Zij kunnen van invloed zijn voor de volgende generatie en de toekomst van de kerk in Syrië. We hebben hierin Gods leiding nodig.”Vartouhi uit Syrië
“Al sinds ik klein ben, ben ik graag bezig in de keuken. Als ik kook, kan ik mijn zorgen even aan de kant zetten. Tijdens de oorlog moest ik mijn restaurant sluiten. Nadat de gevechten in Aleppo stopten, hoopte ik mijn restaurant weer te kunnen openen. Maar het was deels ingestort. Met hulp van Open Doors en een lokale kerk kon ik mijn restaurant opbouwen en heropenen. Iedere ochtend voordat mijn restaurant open gaat, lees ik in de Bijbel en bid ik tot de Here God. Zodat ik alle klanten liefdevol en vriendelijk kan ontvangen. Ik wil graag een goed voorbeeld zijn voor de moslims die hier wonen. Wij, christenen, kunnen een verschil maken in dit land.”Pastor Thabet uit Irak
“In 2014 vielen IS-strijders mijn dorp Karamles binnen. Huizen werden geplunderd en in brand gestoken en spullen vernield. Toen we terugkeerden naar Karamles, gingen we direct naar de kerk om te kijken wat er gebeurd was. De kerk was afgebrand. We maakten plannen om schoon te maken en het puin te ruimen. Op de grond vond ik een zwartgeblakerde avondmaalsbeker. Ik zie dit als een startsein om opnieuw te beginnen, maar het is ook een herinnering aan het verleden. De beker laat aan de ene kant zien hoe we vervolgd zijn, maar laat aan de andere kant ook zien hoe we standvastig zijn gebleven in geloof. Het vertelt me: ‘Wees niet bang’. We mogen dan wel vervolgd zijn, maar de Here Jezus staat boven alles. Blijf voor ons bidden, dat we niet bang zijn om christen te zijn in een land met vervolging.”

"Wij, christenen, kunnen een verschil maken in dit land"

Online gebedsmuur
De situatie in het Midden-Oosten is onstabiel, toch zijn er sprankjes hoop. Bemoedig christenen uit het Midden-Oosten door jouw gebed en persoonlijke kerstwens, zodat ze hoop houden én verspreiden.

Bemoedig ook christenen door de gebedsmuur!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.