Iran vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 december 2019 door Jeffrey Schipper

Uitzetting christelijke vrouw en haar kinderen naar Iran opgeschort na wake in Zeist

De Iraanse Zahra is christelijk, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gelooft haar bekeringsverhaal niet. Met haar kinderen Abbas en Efran van 16 en 17 jaar dreigde ze te worden uitgezet. Inmiddels is haar uitzetting opgeschort, laat het Nederlands Dagblad weten.

Het Iraanse gezin werd begin deze week overgebracht naar kamp Zeist. Samen met nog een tiental andere asielzoekers wachtten ze op het moment dat ze worden uitgezet. Maandagavond werd een wake georganiseerd uit protest tegen de uitzettingen. Esther van Dijken is één van de organisatoren van de wake en liet maandag via Twitter weten: 'Vanmiddag bezocht ik het gezin, de moeder en haar 2 kinderen. Vanavond een indrukwekkende wake bij het detentiecentrum. Uitzetting morgen gecanceld maar de onzekerheid blijft en detentie ook.'

"De IND denkt dat de vrouw niet christelijk is. Ze is onze buurvrouw in het azc en onze vriendin en we moeten wat doen", vertelde Pouriya Afshar (17) tegenover de Hoogeveensche Courant. Zij ging naar kamp Zeist om te protesteren, te bidden en liederen te zingen. De wake voor het Iraanse gezin is georganiseerd door de Raad van Kerken Soest-Zeist en het Burgerinitiatief Kinderpardon. 

Het Iraanse regime beschouwt christenen als een bedreiging voor het islamitische karakter van de staat en als ambassadeurs van het westen. De moslimbekeerlingen hoeven geen steun te verwachten van familie of van de gemeenschap. Die schamen zich voor hun bekering en leggen hen beperkingen op om de christenen terug te laten keren naar de islam. Iran bezet de negende plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.