Afghanistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 december 2019 door Jeffrey Schipper

Uitzetting naar Afghanistan dreigt voor christelijk gezin in Kamp Zeist: "Bekeringsverhalen worden vaak niet geloofd"

Een Afghaans gezin met vijf kinderen dreigt te worden uitgezet naar Afghanistan. Het feit dat vier gezinsleden zich tot het christendom hebben bekeerd, maakt een terugkeer naar het land van herkomst gevaarlijk is, waarschuwen betrokkenen in het Nederlands Dagblad.

Het gezin bestaat naast de ouders uit drie zoons (18, 15 en 8 jaar) en twee dochters (13 en 11 jaar) en verblijft in kamp Zeist. Onlangs zijn diverse gezinsleden gedoopt in de kerkelijke gemeente van Marco Buitenhuis, gereformeerd-vrijgemaakt predikant in Noardburgum. "Wat denken ze dat de mensen in Afghanistan ervan denken als er een gezin terugkomt waarvan ze horen dat het tot het christendom is bekeerd?", aldus de verontwaardigde advocaat T. Bruinsma in het ND.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet vorig jaar weten dat Afghanistan veilig genoeg is. Onlangs stelde onderzoeker Eline Huisman in Trouw dat in Europa voor Afghanistan ongeveer 30 procent van de aanvragen wordt ingewilligd. Uit haar onderzoek blijkt dat de veiligelandenlijst van Nederland aanzienlijk langer is dan die van de rest van Europa. Eerder dit jaar vroeg de Afghaanse minister van Migratie, Alami Balkhi, Nederland om te stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Afghanistan omdat zijn land 'niet veilig' zou zijn.

Advocaat Bruinsma beweert dat Afghanistan op dit moment onveilig is en vindt dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onzorgvuldig te werk gaat met bekeringsverhalen. "Bekeringsverhalen worden vaak niet geloofd en het vierogenprincipe wordt vaak niet toegepast, waardoor één ambtenaar het verhaal beoordeelt."

Alle Afghaanse christenen zijn ex-moslim en kunnen hun geloof niet openlijk belijden. Zelfs hardop zeggen dat je christen bent, is gevaarlijk. Afghanen die zich bekeren tot het christendom, worden vaak letterlijk voor gek verklaard. Sommigen lopen het risico door hun familie te worden gemarteld of vermoord. Anderen raken hun baan en huis kwijt. Afghanistan bezet de tweede plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

Reacties

H
Het beoordelen van bekeringsverhalen van vluchtelingen is ook voor christenen niet eenvoudig daar weten veel goedwillende vrijwilligers inmiddels ook over mee te praten.

Dat is een feit. Je kunt mensen niet in hun hart kijken. Dat betreft overigens iedereen die beweert Christen te zijn. Maar gelet het risico, zouden ze toch minstens het voordeel van de twijfel moeten hebben. Als dan vervolgens mensen in hun doen en laten en in hun verbinding met een kerkverband aantonen dat ze echt Christen zijn, dan is een vergunning niet alleen rechtvaardig, maar zelfs levensreddend gelet de toestand in Afghanistan.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.