diederik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 december 2019 door Patrick Simons

Senator SGP pleit voor meer aanbidding in erediensten gereformeerde gezindte

In zijn laatste column voor het Reformatorisch Dagblad vraagt Diederik van Dijk, senator namens de SGP, zich af of de aanbidding van God eigenlijk wel centraal staat in de erediensten van de gereformeerde gezindte. 'Als dit niet zo is, voldoet de kerk niet aan haar hoge roeping en heeft zij geen toekomst.'

'Rooms-katholieken knielen tenminste nog', stelt hij in zijn column. 'Wij beginnen te snel metonze noden, zonden, schuld, ongeloof en behoeften, maar eigenlijk valt alles pas op zijn plaats als we beginnen met het loven van God.' Hoewel hij stelt dat de column geen pleidooi is om de erediensten op de kop te gooien, vraagt Van Dijk zich wel af of het bespreekbaar zou zijn om 'meer gewicht te geven aan de lof van God in de erediensten'. Volgens hem hunkeren jongeren hiernaar.

Hij roept op om veranderingen in de kerk niet te gemakzuchtig uit te sluiten. 'Ik heb verschillende buitenlandse kerkdiensten bezocht waarbij de opening van de dienst bestond uit een oproep tot aanbidding. Dat maakte indruk. Juist als in die oproep wordt beklemtoond dat God de initiatiefnemer is van de ontmoeting met Hem. God is de handelende persoon en wij mogen ons laten meenemen. Daarmee is het hart van het christelijk geloof getekend en dat hoort ook de eredienst te stempelen.'

Lees de hele column in het Reformatorisch Dagblad. 

Reacties

Geheel eens met Diederik van Dijk als hij zegt dat er meer aandacht mag zijn voor aanbidding. Immers wat is er verrukkelijker en heilzamer dan het aanbidden van God en Jezus in waarheid en in Geest? En dat doet het overige in de eredienst niet tekort, want het stimuleert Bijbelstudie en prediking, omdat er sprake is van een prachtige wisselwerking.
M
Inderdaad aanbidding - maar wat dan opvalt is dat aanbidding in de protestantse traditie vooral bestaat uit luide muziek. In de katholieke kerk is de aanbidding vaak in stilte: om de stem van God beter te kunnen horen. De stilte in de aanbidding is zo ontzettend waardevol!
Hebben we het dan over individuele aanbidding op enig moment tijdens de dienst? Of hebben we het over gezamenlijke aanbidding zachtjes maar hoorbaar? Ik pleit voor een goed geleide aanbiddingsdienst waar anderen kennis nemen van de vreugde en noden van de aanwezige gemeenteleden, die individueel na elkaar geordend een gebed uitspreken. Anderen kunnen elementen meenemen in hun gebed en zo ontstaat verbondenheid. Maar soms is de controlegeest bovenmate aanwezig.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.