Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2019 door Lukas ten Napel

Gert-Jan Segers in gesprek met Pauw over godsdienstvrijheid en islam: "Mensen vragen zich af: 'Is dit mijn land nog?'"

“Er is veel onduidelijk rond verschillende vormen van vrijheid; de grenzen van godsdienstvrijheid bijvoorbeeld. Waar liggen die?” Gert-Jan Segers praat erover met Jeroen Pauw, in wiens talkshow hij te gast was om te vertellen over Segers' nieuwe boek De verloren zoon. 

“Ik denk dat er een nieuwe ontworteldheid is waar mensen zich zorgen over maken. Zeker in een multiculturele samenleving waar de islam duidelijk aanwezig is. Waar mensen zich afvragen: “Is dit mijn land nog?” Kijk naar de situatie bij het Haga Lyceum. Dat geeft een bepaalde onzekerheid. Dan is het heel goed om opnieuw te definiëren wie wij als Nederland zijn. Dat is die democratische rechtsstaat met die waarden.”

Ruimte voor verschillen
“Godsdienstvrijheid is belangrijk voor de ChristenUnie”, concludeert Pauw terecht. “Dat staat niet altijd op gelijke voet met de seculiere normen en waarden; kijk maar naar de positie van de vrouw bij de SGP op bepaalde momenten.”

Segers haakt hier op in: “Wij hebben een concept van vrijheid die enorm veel ruimte voor verschillen geeft. Tegelijkertijd zijn er vaste grenzen van de rechtstaat en des te beter je die bewaakt, hoe veel meer vrijheid je aan elkaar kan geven om van elkaar te verschillen. Het Haga Lyceum knoopte volgens de AIVD contacten aan met Tsjetsjeense jihadisten. Vervolgens is de wet zo nageleefd dat de geldkraan is dichtgedraaid. Je mag vrijheid niet misbruiken; dat geldt voor christenen, moslims en niet-gelovigen. Dat geldt voor iedereen.”

Segers vervolgt: "Als er kinderen wordt geleerd dat afvalligen moeten worden gedood, is daar een grens. Je mag geloven of niet geloven, maar je moet niet dagdromen over een finale afrekening van iedereen die anders den dan jij.”
“Moeten er dan geen pagina’s uit de Bijbel geknipt worden?” Segers: “Als er in naam van het christendom eenzelfde oproep is, geldt dezelfde wet en dezelfde grens.”

Bekijk het bovenstaande gesprek vanaf minuut 5:40 en lees hier het CIP-interview met Gert-Jan Segers:

Reacties

H
Nogal logisch dat Nederlanders zich vreemdeling in eigen land voelen. De CU moet nu geen krokodillentranen gaan huilen en definiëren wie wij als Nederland zijn maar zich inzetten om paal en perk aan het migratiebeleid te stellen. De CU is notabene akkoord gegaan met het verdrag van Marrakesh

dat migratie tot een mensenrecht maakt. Is er noch plaats voor de echte vluchteling in Nederland?
g
Mooi interview, alleen erg zorgelijk dat Segers ook nu weer valt voor de klimaatreligie. Daar moet men binnen de CU echt over nadenken. Spreek regelmatig CU stemmers die zich zorgen maken over deze nieuwe Wodan en Donar.
M
U vindt het 'zorgelijk' als iemand zich zorgen maakt om klimaatverandering?? En die gerechtvaardigde zorg, door duizenden wetenschappelijke rapporten gestaafd, maakt u belachelijk door het neer te zetten als 'religie'? Als christenen zouden we ons ernstig moeten afvragen hoe we zorgvuldig met de aarde dienen om te gaan, want ook partijen met een 'c' in hun naam hebben verwoestende wetgeving te verantwoorden. Welk getuigenis is het als wij als kinderen vernielend en achteloos omspringen met wat onze Vader heeft gemaakt?
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events