Lemba Zimbabwe

Nieuws

08 november 2019 door Israël Today

In Afrika leeft een Joodse stam die uit Joodse volgelingen van Jezus bestaat

William Bjoraker, redacteur van Israël Today, gaf Hebreeuwse les aan de Lemba, een Afrikaanse stam die uit Joodse volgelingen van Jezus bestaat. Op de website van Israël Today vertelt hij over deze bijzondere groep.

"De oorsprong van de Lemba zou liggen in het boek Ezra, hoofdstuk tien vers tien. (...) Deze mannen werden, samen met hun kinderen en de heidense vrouwen, door Ezra uit de gemeenschap verstoten. Het verhaal gaat dat ze bij elkaar bleven en naar Jemen trokken, waar ze bleven vasthouden aan hun Joodse identiteit. Na honderden jaren zijn ze over de Rode Zee naar Noord-Afrika getrokken. Daarvandaan trokken ze verder naar het zuiden, naar het huidige Mozambique en Zimbabwe. 

Volgens hun traditie zouden ze op verschillende momenten in hun eeuwenlange geschiedenis een ster hebben gezien die hun de weg had gewezen. Vergelijkbaar met de ster van Betlehem. Ze noemen hem ‘de Ster van David’. Ze ontkennen het verhaal dat ze een van de verloren stammen zouden zijn, die na de Babylonische ballingschap niet naar Israël terugkeerden. De Lemba geloven dat ze onder Zerubbabel, Ezra en Nehemia weer naar Israël zijn teruggekeerd."

"De Lembastam bestaat uit dertien familietakken, zoals ook het huis Israëls uit dertien stammen bestaat, omdat Jakob de twee zonen van Jozef als zijn eigen zonen zegende", vroegt William toe. De Joodse stam praktiseert een koosjere eetstijl en de besnijdenis. Ook wordt het Pesachfeest gevierd.

Lees ook: Binnen deze bijzondere Joodse stam in Zimbabwe wordt Jezus als Messias aanbeden.

Lees hier meer op de website van Israël Today

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.