Lemba Zimbabwe

Nieuws

05 september 2019 door Messianic Jewish Bible Institute | Dirk van Genderen

Binnen deze bijzondere Joodse stam in Zimbabwe wordt Jezus als Messias aanbeden

Volgens de Lemba stammen ze af van de stam van de Levieten. Het aantal Lemba’s wordt geschat op rond de 60.000. Het is opmerkelijk hoe God werkt onder deze groep mensen, die in Zimbabwe, Malawi en in Zuid-Afrika leven. Velen komen tot geloof in de Heere Jezus.

In de achtste eeuw voor Christus veroverde het Assyrische Rijk het noordelijk gedeelte van Israël. De bevolking werd in ballingschap gevoerd en zo begon de geschiedenis van de verloren stammen van Israël.

Volgens de Lemba kwamen ze eerst in Jemen terecht. Door oorlogen en natuurrampen voelden ze zich gedrongen om op reis te gaan, via de Rode Zee naar Afrika.
Al de eeuwen door hebben de Lemba zich strikt gehouden aan Joodse tradities en gewoonten, waar hun rabbi’s toezicht op hielden. Hoewel ze hun originele Thora kwijtraakten tijdens hun reis naar Zimbabwe, bleven ze elkaar de woorden van de Thora leren.

Ze hielden zich aan de spijswetten, inclusief de standaard van het koosjere eten, de besnijdenis werd gehandhaafd en het was strikt verboden om met mensen van buiten de stam te trouwen.

In een gebied, duizenden kilometers van Israel vandaan, zijn deze Joden, die zichzelf de ‘Originele Hebreeërs’ noemen, toegewijd aan hun wijze van leven, van generatie op generatie.

DNA-onderzoek ondersteunt hun claim dat ze afstammen van de Levieten. Bij veel mannen – meer dan 50 procent zelfs – bevat het Y-chromosoom namelijk de zogenaamde ‘Cohen Modal Haplotype’, de CMH-marker. Deze marker kom je nergens tegen onder de Afrikaanse bevolking, maar is uitsluitend te vinden in het Midden-Oosten. In heel Israël komt deze marker slechts bij 3 tot 5 procent van de mannelijke bevolking voor.

Bovenstaand bericht verscheen via Messianic Jewish Bible Institute in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!