halloween
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 oktober 2019 door Patrick Simons

'Heftige reacties in christelijk Nederland op Halloween zijn griezelig en contraproductief'

Halloween zorgt ieder jaar weer voor discussie onder christenen. Zo stelde Bert Notenboom laatst dat "een groot deel van het bizarre Halloween nóg duisterder is dan de wereld van wicca (hekserij)." Eline de Boo vindt de negatieve reacties van christenen wat overtrokken.

Sterker nog, De Boo schrijft in het Nederlands Dagblad dat de "heftige reacties in christelijk Nederland op Halloween griezelig en contraproductief" zijn. Zelf heeft ze leuke en gezellige herinneringen aan Halloween uit die tijd waarin hun kinderen opgroeiden in Japan en Amerika. "Eerlijk gezegd vind ik dit vrome en veroordelende gekrakeel angstaanjagender dan de heksjes die morgne met hun lampion door mijn straat lopen. Natuurlijk zijn er grenzen en die worden wat mij betreft overschreden wanneer er sprake is van verheerlijking van dood, duivel of kwade geesten."

De Boo vindt dat het verstandiger is om mee te doen en het gesprek aan te gaan wanneer er bijvoorbeeld sprake is van horror-outfits. "Jezus vermeed ook geen mensen omdat ze anders in het leven stonden", schrijft ze in het Nederlands Dagblad. "Dat in gesprek gaan is trouwens wel een positief element van de actie in Zoetermeer waar christenen meeliepen in de Halloweenoptocht, maar dan in witte kleren en met het doel om aandacht te vragen voor de 'lichte en verlossende kant'."

Eerder sprak CIP.nl al met Corma Bezemer en Stefan Otto die met het alternatief 'Happyween' ook aandacht willen vragen voor de 'lichte' kant. Zij willen met het evenement de nadruk leggen op de God van de levenden. Overigens kaart Eline de Boo in haar stuk nog een ander belangrijk punt aan: "Misschien kunnen we een andere keer in gesprek over alle duistere dingen die ook christenen zonder aarzeling op Netflix kijken?"

Lees meer in het Nederlands Dagblad.


Halloween
- Waarom ik nu geen Halloween meer zal vieren
- Bert Noteboom waarschuwt tegen Halloween: "De hel wordt nagebootst op tal van manieren"
- Halloween: een gezellig feestje voor christenen?!
- Joyce de Jongh sloot als heks een bloedverbond met een godin: "Ik riep Jezus aan"
- Hoe het duistere Halloween de christelijke wereld is binnengekomen
Meer over Halloween »

Reacties

H
Ik lees: "Eerlijk gezegd vind ik dit vrome en veroordelende gekrakeel angstaanjagender dan de heksjes die morgen met hun lampion door mijn straat lopen.”

Neem afstand van dit duistere evenement en ga daar niet met feestneus tussen lopen. Het argument : "Jezus vermeed ook geen mensen omdat ze anders in het leven stonden" slaat nergens op. Van dit slappe halfslachtige geredeneer kan ik nu zo moe worden.
Halloween is helemaal niet zo onschuldig. Het is inderdaad een poort naar dood en verderf. Met name kinderen kunnen er bijv. nachtmerries, depressies, angsten, slapeloosheid, zelfs zelfmoordneigingen van krijgen Het is in elk geval niet goed voor hun geestelijke gezondheid, en vroeger of later zal in veel gevallen een bezoek aan een hulpverlener zoals bij een psychiater nodig zijn.

J
'Leuke en gezellige herinneren' aan Halloween. Niet echt een argument om Halloween te blijven vieren. We moeten altijd bedenken dat het Kwaad een lieflijke en prachtige kant lijkt te hebben. Het voelt goed. Dus het IS goed. En zo worden we misleid. Zelfs de uitverkorenen lopen gevaar. Afgoderij bedrijven kan een prachtige 'hobby' zijn. Totdat het te laat is...
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen