seksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 oktober 2019 door Patrick Simons

Vroege christendom heeft veel invloed op hoe wij naar seksualiteit kijken: "Seksualiteit was er niet om van te genieten"

De wijze waarop we in het christendom naar reinheid en seksualiteit kijken, heeft vooral te maken met het vroege christendom. Dat stelt theoloog Marian Geurtsen in gesprek met het Nederlands Dagblad. Volgens haar komt de denkwijze omtrent dit onderwerp vooral van de derde-eeuwse monnik Origines. Zij zagen seksuele onthouding als iets moois om na te streven.

"Pas sinds het vroege christendom wordt onreinheid als iets zondigs gezien", stelt Geurtsen in het dagblad. "De voorliefde van Orginenes voor seksuele onthouding heeft te maken met het idee dat je dichter bij God kunt komen als je jezelf niet overgeeft aan begeerte. Later, na de derde eeuw, is seksualiteit verbonden met de zondeval: door Adam en Eva is seksualiteit in de wereld gekomen. Het streven naar aseksualiteit werd gezien als een streven naar het leven zaols dat was in het paradijs."

Deze denkbeelden ten opzichte van seksualiteit hebben volgens de theoloog negatieve gevolgen gehad voor de waardering ervan. "Seksualiteit was er niet om van te genieten, want dat is alleen maar toegeven aan je begeerte. Seksualiteit mag hooguit bestaan om kinderen voort te brengen."

Lees meer in het Nederlands Dagblad.

Reacties

Maar, wat is het gevolg dan hiervan? Wat merken we hier nu van? Wat kunnen we hiervan leren?
A
"Het bijbelboek Leviticus maakt van oorsprong geen onderscheid ­tussen seks binnen en buiten het huwelijk, het is allebei onrein."

En als je buiten het huwelijk seks had dan werd je gestenigd. Beide onrein dus maar wel een ander gevolg. Heeft Marian het alleen over de RK (?) en wil ze de vrije seksuele moraal van deze tijd promoten?

Ik heb veel over seksualiteit gelezen maar meer verwarring dan in dit stuk ben ik nog niet tegengekomen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.