Hubrecht

Nieuws

21 augustus 2019 door Patrick Simons

TWR bereikt dankzij nieuwe zender tientallen miljoenen mensen meer in Nigeria: "Er leven veel mensen zonder Christus"

Trans World Radio (TWR) is hard bezig met het realiseren van een nieuwe en zeer krachtige zendmast in Benin. Dankzij deze mast is het mogelijk om heel Nigeria via de radio te bereiken met het evangelie. En dat is hard nodig, zo vertelt directeur Hubrecht Smits in gesprek met CIP.

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

Volgens Smits is TWR nu nog vrij beperkt actief in Nigeria. "Dat komt omdat we Nigeria op dit moment vooral bedienen met behulp van de huidige middengolfzender in Benin. Die is gericht op het noordwestelijke gedeelte van West-Afrika zoals Mali en Niger. Deze zender dekt ook een gedeelte van Nigeria af, het zuidwestelijke gedeelte. Het is echter een immens land met ook een behoorlijke problematiek en dat is ook de reden dat we willen uitbreiden en het hele land willen bereiken."

Die problematiek is volgens Smits behoorlijk complex. "Wat we natuurlijk kennen uit de media zijn de radicale moslims. Boka Haram is in het noordoosten actief. De regering zegt dat ze verslagen zijn, maar ze komen nog regelmatig terug. In het middengedeelte is het ook onrustig door een strijd tussen veetelers en akkerbouwers. Die strijd is echter ook religieus geïnspireerd. Hele christelijke dorpen worden daar uitgeroeid. In het zuiden is er een christelijke meerderheid maar daar heeft men weer te maken met corruptie en misdaad."

Maar hoe probeert Trans World Radio in deze lastige regio dan het verschil te maken? Smits: "Door het evangelie te brengen. Dat zou je kunnen verdelen in drie aspecten. We proberen allereerst moslims het evangelie uit te leggen door ze te vertellen wie de persoon Jezus Christus is. Ten tweede willen we christenen bemoedigen en Bijbels onderwijs geven. Tot slot proberen we aan heel Nigeria ook de boodschap van verzoening te brengen. Je kunt een verschillend geloof hebben, maar dan is het nog niet nodig om elkaar naar het leven te staan."

"Er leven in Nigeria veel mensen zonder Christus", vertelt de directeur, doelend op de noodzaak van evangelieverspreiding in dit land. "Er leven in Nigeria ontzettend veel mensen, in totaal 200 miljoen. Radio is ook nog eens populair en dat leidt tot een enorm luisterpubliek. 95% van de inwoners luistert naar de radio. Ze zijn dan ook heel goed te bereiken op die manier. Dankzij de nieuwe zender kunnen we heel Nigeria bereiken en hebben we denk ik zo'n 50% meer bereik in Nigeria. Dat gaat om tientallen miljoenen mensen meer."

Dick Veldman ging namens TWR naar Benin om mee te helpen bij de bouw van de nieuwe zendmast. Hij vertelt er volgende week op CIP.nl over.

Klik hier voor meer informatie over Trans World Radio.


Evangelisatie
- Onverwachts preekte ds. Floor in een drukke winkelstraat: "Misschien preken we als dominees te veel ‘voor eigen publiek’"
- Erica heeft een passie voor evangelisatie: "Soms sta ik mensen huilend te woord"
- Bijzondere evangelisatieboodschap op bedrijventerrein Werkendam: 'Jesus Saves'
- Terugluisteren: David de Vos bereidt zich voor op gevaarlijke evangelisatiereis
- Hans Tims benadrukt de grote noodzaak van evangelisatie: "Evangelisatie is het kloppende hart van God"
Meer over Evangelisatie »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!