antisemitisme
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 mei 2019 door Patrick Simons

CIDI pleit voor hardere aanpak antisemitisme in Amsterdam

Op haar eigen website doet Centrum Informatie en Documentatie Israel(CIDI) de oproep om antisemitisme in Amsterdam harder aan te pakken. Er is zelfs een speciale website in het leven geroepen: BDS.amsterdam waar alle uitingen van jodenhaat bij het Nationaal Monument op de Dam worden bijgehouden.

“Alle Joden aan het gas,” “kankerjood” en “Heil Hitler”. Het zijn slechts enkele voorbeelden van antisemitische uitingen die zijn vastgelegd en opgenomen in de online tijdlijn van CIDI. Alhoewel het overzicht niet compleet is, geeft het een angstwekkend beeld van een vrijplaats voor antisemitisme en haatzaaien. Nieuwe incidenten worden continu toegevoegd.

“Deze anti-Israeldemonstraties van de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) op de Dam zijn geen legitieme kritiek op de Israelische regering, maar gaan constant gepaard met onversneden Jodenhaat,” aldus CIDI-woordvoerder Hidde van Koningsveld. De antisemitische uitingen komen uit allerlei hoeken: van zogenaamd progressieve ‘antiracistische’ activisten tot extreemrechtse christenen. Ook passeren verschillende anti-Joodse stereotypen de revue: bijvoorbeeld de moord- en geldbeluste Jood die betrokken is bij allerhande complotten, maar ook ordinaire scheldpartijen en vergelijkingen met nazi-Duitsland.

CIDI hoopt dat gemeente, politie en Openbaar Ministerie nu echt gaan optreden tegen antisemitisme in de hoofdstad. “Er wordt niet ingegrepen: hoewel het in de meeste gevallen overduidelijk gaat om strafbare antisemitische uitingen, is er voor zover wij weten nog nooit iemand voor de rechter gebracht. De situatie wordt daardoor iedere week grimmiger,” legt Van Koningsveld uit. “Dat dit – diverse oproepen van Joodse organisaties ten spijt – nog steeds wordt gedoogd naast ons Nationaal Monument op de Dam, is onbegrijpelijk.”

Eerder startte CIDI samen met SGP en CU een petitie om toenemend antisemitisme tegen te gaan

CIDI-medewerker Paul van der Bas, SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en CU Europarlementarier Peter van Dalen spraken daarover met CIP.nl

Reacties

E
Het CIDI heeft boter op zijn hoofd, want het verdedigt ook moslimimmigratie, en dat is de grootste oorzaak van de stijging in antisemitische incidenten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen