Arie van der Veer

God

06 mei 2019 door Arie van der Veer

Waarom Arie van der Veer deze maand een kerkelijk feest gaat vieren

11 mei hebben we in Dordrecht een mini Nederland Zingtdag. De mensen van de EO vroegen me of ik er reclame voor wilde maken. Want schreven ze mij: ‘We gaan de synode vieren’.

Daar moest ik toch wel om lachen.
Ja, ik zal er ook zijn en een meditatie verzorgen. Ik zit nog steeds te dubben waar ik het over zal hebben. Maar wat is dat: een synode vieren’?

Een verjaardag vier ik graag.
Een synode heb ik nog nooit gevierd.
Integendeel. Wij hebben in onze kerken deze zomer ook een synode. En ik zie er niet naar uit. Integendeel, ik zie er tegenop.

Trouwens, weet jij wat een synode is?
Simpel gezegd is het een van de belangrijkste vergaderingen die een kerk kent. Bijna alle kerken kennen dit. Protestanten en katholieken. En ze roepen bij mij geen warm gevoel op. Zo van: ‘Ha fijn, straks hebben we weer een synode’.

Toch hebben de mensen van de EO mij beloofd dat we er een feest van gaan maken.
Ik ben benieuwd.

Er zijn die zaterdag de 11e mei allerlei activiteiten. Ik zag Andries Knevel zijn naam ook staan. Die zal vast kunnen uitleggen hoe belangrijk een synode is en met name die van 400 jaar geleden. Uit het rijtje jaartallen dat wij op de lageren school moesten opdreunen weet ik het nog wel: 1609-1621 Twaalfjarig bestand; 1618-1619 Nationale Synode te Dordrecht.

Ik weet niet alles van die synode van 400 jaar geleden, maar ik heb het gevoel dat die synode toen ook met name veel heeft betekend voor de toekomst. Ik heb hier thuis een grote Statenbijbel. Dat hebben we wel aan die vergadering van toen te danken.

Ik ga D.V. op de 11 mei meehelpen er ook een feest van te maken. En daar is samen zingen een goed ingrediënt voor. Best gaaf te gaan zingen in zo’n eeuwenoude kerk. Jammer dat er geen opnames bestaan uit die tijd van toen. Hoe zouden ze toen gezongen hebben. Ik denk geen Opwekking. Ritmisch of niet ritmisch? In tempo of heel langzaam?

Spreken in zo’n eeuwenoude kerk valt niet mee. Vaak heb je veel nagalm. De dominees gingen vanzelf langzamer praten om zich verstaanbaar te maken. Een geluidsinstallatie is er ook niet geweest.

Het doet mij altijd wel wat zo’n oude kerk. Ik denk dan: hoeveel mensen gingen ons voor! Het is verschrikkelijk jammer dat er in heel veel oude kerken soms nog maar mini-gemeentes bestaan. De Grote kerk is bij ons in Zwolle op de zondagen zelfs dicht. Behalve als er bijvoorbeeld een opname van de EO is. Dan is die stampvol.

Laten we daarvoor gaan zorgen op de 11e mei.
Een stampvolle kerk.

En de synode vieren.
Ik ben benieuw wat voor feestje dat wordt.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Reacties

W


Tevens zaterdag 's avonds om 19.30 uur Koor- en samenzang met het Groot Johannes de Heer koor (750 leden) in de Grote kerk Dordrecht ! Er zijn nog kaarten beschikbaar :)
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify