Bijbel

God

27 februari 2019 door HP/ De Tijd

"Mijn generatie vindt het oninteressant om natuurwetenschappelijk naar de Bijbel te kijken"

Andries Knevel voert samen met journalist Max Pam en 'zuidas-dominee' Ruben van Zwieten een gesprek over wetenschap versus geloof. Hoe kun je als een weldenkend mens gelovig zijn, vraagt Pam zich af in het gesprek in HP/De Tijd.

Van Zwieten geeft aan dat het hele gesprek voor hem totaal niet interessant is. “Wat is dit voor kinderachtig spelletje, om de mens op te willen delen in gelovigen en atheïsten? Dat is toch niet intellectueel? Ik vind dit zo’n onzin. Ik ben niet bezig met wie mijn God is, maar ik leef wel met het verhaal van de Bijbel. Ik leer die God van die Bijbel kennen door die verhalen heen. Maar de God van Knevel is in ieder geval niet mijn God.”

De God van Knevel
Van Zwieten geeft aan dat hij niet graag in 'de God van Knevel gelooft: “Nou, een demiurg die de wereld in zeven dagen heeft geschapen... Ik denk dat Andries de kerk en de Bijbel niet een heel grote dienst heeft bewezen door een literaire tekst in een natuurwetenschappelijk paradigma te duwen.”

Pam: “Ik ben niet graag degene die Andries verdedigt, maar volgens mij gelooft hij dat helemaal niet.”

Van Zwieten: “Dat hele wetenschappelijke discours is een grote poging om als het ware op zoek te gaan naar het snoephuisje van Hans & Grietje. En dat vindt Max Pam blijkbaar ook nog steeds interessant. Maar deze generatie is niet eens op het idee gekomen om natuurwetenschappelijk naar literatuur te kijken, want dan krijg je een heel domme, stomme exercitie.”

Klik hier om het hele gesprek te lezen.

Reacties

K
Nou, heldere taal van ds. Van Zwieten. Volgens mij heeft Knevel inderdaad de evolutie-theorie inmiddels omarmd.
REAGEER
Ach, theorieën... zijn ze meer dan de waan van de dag? Over 100 of 10 jaar zijn er weer heel andere theorieën, waar dan ook weer massa'a mensen in geloven. De kwantumtheorie is overigens wel een heel bijzondere; die zet alle voorgaande op losse schroeven.
REAGEER
A
Jammer van de kostbare EO en Cip tijd
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher