Israël en China: is een nieuw huwelijk aanstaande?

Dagelijks leven28 februari 2019 Frits Boekhoff
Israël en China

In 2012 ondernam de Chinese marine een actie die nauwelijks aandacht trok: zij nam in de Zuid-Chinese Zee het Johnson South Reef in bezit en maakte een kunstmatig eiland waar schepen kunnen aanmeren en vliegtuigen kunnen landen. De westerse media besteedden er geen aandacht aan. Ten onrechte, want de bouw van het eiland stond niet op zichzelf.

Peking ontwikkelde sindsdien vele soortgelijke projecten. Het doel is om de gehele Zuid-Chinese Zee om te vormen tot een Chinese binnenzee. Dit gebied is vijf keer zo groot als Frankrijk, rijk aan olie en gas, en hier lopen de vaarroutes van een derde van de wereldhandel. Deze acties vormen een ernstige bedreiging voor de vrede in Oost Azië en de rest van de wereld en hebben de relaties met Japan en de Filippijnen verslechterd.

Dit kan verregaande consequenties hebben. De VS en Japan zijn volgens artikel 5 van hun bilaterale veiligheidsverdrag gedwongen om elkaar te hulp te schieten als het tot een gewapend treffen komt met een derde mogendheid. Tijdens zijn bezoek aan Tokio in april 2014 heeft president Obama dat nog eens bevestigd. Zelfs Vietnam intensiveert de militaire betrekkingen met zijn voormalige vijand de Verenigde Staten.

China vs. Amerika
Hoe staat het eigenlijk met de militaire verhoudingen tussen de twee grootmachten China en de VS? De VS besteed jaarlijks 581 miljard dollar, veel meer dan China, 155 miljard dollar. De budgetten van de Chinezen stijgen snel. Als de huidige trend zich doorzet zal China binnen tien jaar een groter defensiebudget hebben dan de Verenigde Staten.

Als het op het aantal soldaten aankomt, dan liggen de verhoudingen anders. Het Amerikaanse leger kan een beroep doen op 1,4 miljoen actieve militairen en op een reserve van 1,1 miljoen. Een totaal van 2,5 miljoen militairen. China kan in totaal 2,3 miljoen militairen op de been brengen met daarnaast bijna 5 miljoen reservisten. Een totaal van 7,3 militairen. Beide landen beschikken over kernwapens.

China is inmiddels de op een na grootste economie ter wereld. China wordt strak centraal geleid door feitelijk éen man Xi Jinping. Maar in tegenstelling tot vroegere Chinese machthebbers hebben de Chinezen veel meer vrijheden als het gaat om geld verdienen. Bedrijven starten in binnen- en buitenland, reizen, geld lenen. Alles kan en mag. Mits de autoriteit van de Leider erkend en gerespecteerd wordt. China is daarmee een succesvolle open economie geworden.

Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat deze openheid vooral de Chinees zelf betreft. Een buitenlander die in China wil ondernemen loopt tegen heel wat belemmeringen op. De handelsrelatie China versus buitenland is zeer eenzijdig. Trump zegt ‘Amerika First’, China brengt dit al jaren in de praktijk. Trump heeft volkomen gelijk met zijn handelsbelemmeringen met China. China heeft inmiddels half Afrika in haar bezit en richt haar oog nu op… jawel de technologie en innovatie van Israël. 

Israël draait naar het Oosten
In 2015 tekende premier Benjamin Netanyahu een overeenkomst met president Xi Jinping om samen te werken op het gebied van technologie. “Deze samenwerking combineert de innovatieve geest van Israël en de economische kracht van China,” zei Netanyahu. In 2017 was er opnieuw een ontmoeting met Xi Jinping waarbij Netanyahu de samenwerking met China betitelde als: “Ik geloof dat dit een huwelijk is gemaakt in de hemel.” En China, ja China wil niet langer het land zijn van goedkope schoenen en kleding. President Xi Jinping wil in 2025 wereldleider zijn op technologisch gebied. Het land zet in op autonoom rijden, robots en kunstmatige intelligentie en dat halen ze dus nu ook in Israël.

Al jaren waarschuwt Ephraim Halevy, het voormalige hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst de Mossad, voor het gevaar dat de groeiende invloed van China gevolgen heeft voor de nationale veiligheid. “Voedsel, technologie en infrastructuur zijn essentieel voor het land. Omgekeerd zou China dit soort overnames nooit toestaan,” aldus Halevy. Maar hierin staat hij alleen in zijn waarschuwingen. Politiek is er weinig debat over.

We schrijven 3 mei 2018. Het auditorium van de Universiteit van Tel Aviv zit mudvol. Vijfhonderd studenten (een soort van College Tourmet Twan Huys) mogen een uurtje in gesprek met Jack Ma, de CEO van het Chinese e-commercebedrijf Alibaba. Dit is een van de grootste bedrijven ter wereld. Ma heeft inmiddels al aardig wat geld in Israël geïnvesteerd, vooral in hightech-start-ups zoals virtual reality-brillen. Deze brillen worden ook gebruikt door piloten van de Israëlische en Amerikaanse luchtmacht!!

Verder investeert Ma in een onderzoekscentrum in Tel Aviv. Israël, aldus Ma is voor ons de ‘place to be’. Net als bij de politici zijn er ook onder de studenten geen kritische geluiden te horen. De studenten klappen voor alles wat Ma zegt. En Ma is niet de enige, ook andere Chinese investeerders zijn of worden actief in Israël. De haven van Haifa wordt de komende 25 jaar uitgebaat door Shanghai International Port Group. De Chinezen willen ook meedoen aan de aanbesteding van een nieuwe treinverbinding tussen Tel-Aviv en Jeruzalem. Jack Ma verliet de universiteit van Tel Aviv met een Eredoctoraat.

Israël en Europa
Recent heeft Omar Barghouti, de leider van de wereldwijde Israël-boycotbeweging BDS, een bezoek gebracht aan het Europees Parlement in Brussel. Barghouti noemt Israël een ‘apartheidsstaat’. Hij was uitgenodigd door een socialistisch Parlementslid. De beweging BDS (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) is een wereldwijde campagne om Israël economisch en politiek onder druk te zetten en zo de vermeende onderdrukking van de Palestijnen aan te kaarten. Sinds 13 jaar roept BDS op bedrijven en producten uit Israël te boycotten.

Dit is een van de redenen voor Israël om zich meer op het Oosten te oriënteren en met China zaken te doen. China heeft over de Palestijnse kwestie een minder uitgesproken mening en doet liever zaken. Luister naar de Chinese correspondent in Jeruzalem. “De Europese campagnes tegen Israëls nederzettingen interesseren de Chinezen geen zier,” zegt Heng Huang, correspondent in Jeruzalem van het Chinese persbureau Xinhua. Heeft hij er ooit over geschreven? Hij denkt even diep na en antwoordt dan: “Ja, een heel klein stukje.”

Herleving van China
Dat China politiek, economisch en militair een dominante rol opeist, komt niet uit de lucht vallen. China heeft een hele vernederende periode in haar bestaan meegemaakt. Zij noemen dat de eeuw van de vernedering. Tijdens de periode 1839-1945 zijn de Chinezen door het Westen, vooral Engeland en Japan vernederd. Ieder Chinees kind leert op school over de vernederingen. Deze episode roept heftige emoties op. Wie wil begrijpen waarom Peking om een paar (opgespoten) eilandjes in de Oost-Chinese Zee een oorlog met Japan (aartsvijand nr. 1) riskeert, moet kennisnemen van de geschiedenis.

Deze vernederingen zijn voor de Chinezen onverteerbaar. China beschouwt zich als het centrum van de wereld, de rest van de wereld wordt bewoond door Barbaren. (Zie Henk Schulte Nordholt: China & de barbaren) China heeft (in eigen ogen) de mooiste en grootste cultuur en een hemels mandaat. Wat dat laatste dan ook mag betekenen in een atheïstische maatschappij. China is model voor de wereld en wil dat nu eindelijk weer eens, na de glorieuze keizerrijken, gaan bewijzen. Daar horen dan ook de grondgebieden van de toenmalige keizerrijken bij. Voor alle duidelijkheid heeft China in 1938 maar vast een kaart gemaakt. Wie deze kaart goed bestudeert, ziet dat Tibet alvast was ingetekend. Deze klus is inmiddels gerealiseerd (1950). Wie de kaart verder goed bekijkt, begrijpt goed dat Vietnam, Laos en Cambodja zich zorgen maken. Zij staan ook op de kaart. Zelfs Noord- en Zuid-Korea kunnen niet helemaal gerust zijn.

De koningen uit het Oosten
China is inmiddels een grootmacht op politiek, economisch en militair terrein. Een land met meer inwoners dan de VS, Rusland en Europa samen. Een enorm afzetgebied dus. In gewoon Nederlands: er valt daar heel veel geld te verdienen. Daar houdt de wereld wel van, ook Israël (ook Rutte trouwens, deze had in januari 2018 al een onderhoud met Jack Ma). De meeste Joden wereldwijd vandaag de dag leven nu niet bepaalt in de voetsporen van de aartsvaders Abraham, Isaäk en Jakob. De meesten kennen hun eigen Geschriften niet eens. In Israël is ruim 16% van de Joden orthodoxe gelovig. De meeste Joden in Israël geloven helemaal niet. De Knesset, het Israëlische parlement, bestaat grotendeels uit ongelovigen, hoewel de religieuze minderheid wel grote invloed heeft. Maar in geopolitieke zaken is hun invloed beperkt. Kortom, de invloed van de Tenach (het Oude Testament) in het zakendoen is beperkt.

Politiek en financieel gaat Israël, net als de rest van de wereld, voor de handel en kijkt naar wat dat oplevert. En zo gaat de poort naar China open. En omgekeerd, de weg van China naar Israël wordt geopend. Israël kent de Tenach nauwelijks, van een dreigende Armageddon hebben ze al helemaal niet gehoord. Laat staan van de opkomst van de koningen uit het Oosten zoals beschreven in Openbaring 16:12.

In Het Zoeklicht nr. 10 heb ik geschreven over de nieuwe Zijderoute. Een initiatief van de Chinese regering dat een enorm netwerk van zee- en landroutes omvat van China naar de rest van de wereld en vooral het Midden-Oosten. De nieuwe Zijderoute is het grootste infrastructurele project ooit. Kosten: ongeveer een biljoen dollar. Snelwegen, spoorlijnen en havens maken daar onderdeel vanuit. Dit om de snel groeiende economie van China beter te laten aansluiten op de rest van de wereld. Dat zal zo zijn maar, deze snelwegen, spoorlijnen en havens zijn ook militair zeer bruikbaar…

Als we verder bedenken dat de rivier de Eufraat haar oorsprong heeft in Turkije en de Bijbel zegt dat deze rivier zal opdrogen om de weg voor de koningen van het Oosten naar Jeruzalem mogelijk te maken, zien we de voorspellingen in de Bijbel in sneltreinvaart naderbij komen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Willem van der Deijl
Interview

Hoe we in navolging van vervolgde christenen radicaal Jezus kunnen volgen

“Vervolgde christenen vaak zijn veel radicaler dan Westerse christenen. Wij hebben het liever over geborgenheid, veiligheid en zegen.” Aan het woord is theoloog en auteur Willem van der Deijl. Hij schreef het boek ‘Lijden met Christus, een theologie

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

Meerartikelen

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Sieberen Voordewind
Column

In de evangelische beweging worden misstanden met de mantel der liefde bedekt

Het klinkt erg vroom om misstanden in de zo mooie evangelische wereld met 'de mantel der liefde' te bedekken. Maar juist daardoor is de kans groot dat misstanden doorgaan en er nog meer mensen innerlijk (ernstig) beschadigd raken. Ook door het niet e

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J