D66 logo

Nieuws

12 februari 2019 door ANP | EenVandaag | COC

D66 pleit voor verbod op 'homogenezing'

Behandelingen om homo's te 'genezen' van hun geaardheid moeten worden verboden. Dat vinden regeringspartij D66 en de vereniging van jeugdartsen AJN, laat het ANP weten.

D66 wil vooral minderjarigen beter beschermen tegen deze omstreden behandelingen. Zulke therapieën, die worden aangeboden door bijvoorbeeld christelijke groeperingen, staan haaks op de opvatting dat jongeren volledig zichzelf kunnen zijn, zegt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Voor haar weegt wettelijke bescherming in dit geval zwaarder dan de vrijheid van godsdienst.

Volgens Bergkamp tast de behandeling mensen aan "in het wezen van hun identiteit". Ze noemt dat zeer schadelijk en misleidend. "Vooral jongeren, die al zeer kwetsbaar zijn, wil je niet blootstellen aan dit soort schadelijke behandelingen," vertelt het Kamerlid tegenover EenVandaag. Het is echt onze taak hen hier tegen in bescherming te nemen. Dat weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van godsdienst."

Het COC vraagt al lang om deze bescherming en is blij met het voorstel van D66. Al in 2013 pleitte het COC in brieven aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Tweede Kamer voor een verbod. Aanleiding was destijds dat de organisatie Different – onderdeel van Tot Heil des Volks – behandelingen aanbood met vergoeding van zorgverzekeraars. Aan die vergoeding kwam op aandringen van het COC een einde.

Jeugdartsen spreken over wanpraktijken en kwakzalverij. De behandelingen suggereren dat iemand ziek is, aldus de AJN. In Nederland is het aanbieden van genezingstherapieën niet wettelijk verboden. In België, Verenigd Koninkrijk en Spanje is er wel wetgeving die het mogelijk maakt om homogenezers te vervolgen. 

Lees hier meer op de website van EenVandaag.

Reacties

M
Het tast homo’s aan ‘ in het wezen van hun identiteit’?

En hoe zit dat met ongeboren kinderen dan, die mogen in stukken geknipt worden in de moederschoot van D’66. Worden die niet aangetast op die manier?!

Hoezo meten met 2 maten.

De partij van de gelegenheidsargumenten...
REAGEER
Dit is een zeer demonisch voorstel! Puur ingegeven door de duivel om mensen in zonde en gebondenheid te houden!
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (19)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify