Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2012 door Jeffrey Schipper

"Wij beschouwen homoseksualiteit niet als een ziekte"

"Dat homo's zichzelf niet mogen zijn bij Different is iets waar wij ons niet in herkennen. Verder beschouwen wij homoseksualiteit niet als een ziekte. Die term komt bij ons niet voor," zegt Henk van Rhee namens stichting Tot Heil des Volks. Dinsdag ontstond in diverse media ophef over de vergoeding van een therapie voor christelijke homo's. De organisatie Different, onderdeel van Tot Heil des Volks, is voor die therapie verantwoordelijk. Minister Schippers van Volksgezondheid noemt het "bizar" dat deze therapie uit het basispakket wordt gefinancierd.

Van Rhee: "Ik zou de reactie van minister Schippers als bizar willen omschrijven. Zij baseert zich op een ondeugdelijk krantenbericht in Trouw waarin staat dat we homogevoelens zouden genezen en onderdrukken. Wijzelf hebben altijd gezegd dat de inspectie van Volksgezondheid ons werk mag bekijken. Mensen kunnen vanuit hun geloofsopvatting ervoor kiezen met seksualiteit om te gaan. Tegen onze cliënten zeggen wij: zie homoseksuele gevoelens onder ogen, maar weet dat de relatie met God allesbepalend is en kijk van daaruit verder."

"Onze cliënten zijn boos op de media en minister Schippers," voegt Van Rhee toe. "Zij herkennen zich niet in de berichtgeving en wij krijgen steunbetuigingen uit het hele land." Dinsdagavond zat Raphael Creemers bij Pauw & Witteman. Creemers volgde in het verleden eveneens therapie - niet bij Different - maar ontdekte later dat het niet mogelijk is te genezen van homoseksualiteit. Van Rhee: "De media geeft een vertekende voorstelling van zaken waardoor lijkt alsof Creemers een voormalig cliënt van ons was." Hij spreekt dan ook over een "hetze tegen orthodox-christelijke opvattingen" en "een vorm van geloofsvervolging in eigen land."

Afnemende tolerantie
Ook SGP-voorlichter Menno de Bruyne wijst op het recht om christelijke opvattingen te verdedigen. "We hoeven ons niet te voegen naar allerlei opvattingen van de roze kerk. Een ander moet afblijven van de vrijheid om volgens christelijke normen hierover opvattingen te hebben. Andere partijen mogen maar één mening accepteren en trekken zich niets van de christelijk opvatting aan. Mensen hebben het recht op basis van hun christelijke overtuiging hulp te zoeken bij de instelling die dat aanbiedt. De tolerantie ten opzichte van christelijke opvattingen, die niet stroken met wat de overgrote meerderheid vindt, neemt duidelijk af."

Evangelist Arjan Baan twitterde naar aanleiding van de berichtgeving: 'Hoe solidair is de overheid? Chr. homotherapie van Different moet weg uit het basispakket! Abortus geen probleem! Schandalig protest' en 'Christenen! Laat nu ook je stem klinken! Plaats een tweet dat het schandalig is dat abortus in NL tot het basispakket van onze zorg behoort!' SGP-leider Kees van der Staaij twitterde: 'Homoseksuele mensen, die bewust kiezen voor psychosociale begeleiding door Different, verdienen onze steun'.Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?