De Luizenmoeder

Nieuws

08 februari 2019 door Jeffrey Schipper

Bond tegen vloeken schrijft brief vanwege respectloze taal in De Luizenmoeder

De Bond tegen vloeken heeft een brief gestuurd naar AVROTROS om het taalgebruik in de tv-serie De Luizenmoeder. Dit melden diverse media, waaronder het AD. De Bond merkt op dat de naam Jezus in de eerste beelden van seizoen twee van De Luizenmoeder op een vernederende en respectloze toon worden vertoond.

De Luizenmoeder is een Nederlandse comedyserie, uitgezonden door AVROTROS. De tv-serie speelt zich af op een basisschool en is een satire op het gedrag van ouders en schoolpersoneel. Vorig jaar groeide de tv-serie uit tot een enorme hit in Nederland. De serie ontving lovende recensies en behaalde hoge kijkcijfers. Al snel werd besloten tot een tweede seizoen, die gaat binnenkort van start.

"De naam van Jezus wordt meerdere keren op een vernederende en respectloze toon genoemd. Dit wordt door een groot aantal mensen als pijnlijk, onnodig en kwetsend ervaren," schrijft Adriaan Kroon namens de Bond tegen vloeken in open brief gericht aan Eric van Stade, algemeen directeur van de AvroTros. De Bond zegt hierover regelmatig klachten te krijgen.

Kroon legt in de brief uit waarom christenen het gevloek als kwetsend ervaren. "Veel christenen zien Jezus als hun redder, bevrijder, hun levensdoel en hun God. De naam van Jezus is voor christenen groter, krachtiger en heiliger dan wij mensen kunnen beseffen. U hoeft niet christelijk te zijn om dit te kunnen begrijpen en hiervoor respect en eerbied te kunnen tonen."

Eerder klaagde de christelijke schrijfster en oud-leerkracht Nieske Selles over gevloek in de tv-serie. "Ik wil met name christenen oproepen om erover na te denken, zonder anderen te veroordelen. Het gaat erom dat we elkaar een spiegel voorhouden. Gaan we zo aan vloeken wennen dat het ons niet meer opvalt? Of zeggen we: dit gaat wel om de naam van onze Almachtige God?"

Kees van Dijk, directeur van de Bond tegen vloeken, sprak hierover vorig jaar bij Groot Nieuws Radio. “Ik moest hartelijk lachen om het programma,” vertelt Van Dijk. “Tegelijkertijd kan vloeken in onze overtuiging niet de bedoeling zijn van taalgebruik. Met vloeken is de eer van God in het geding en daar word je, zwak gezegd, niet blij van. Je hoort het en neemt het waar. Een kleine zestig procent van onze fans op Facebook geeft dan ook aan ‘De Luizenmoeder’ niet te kijken vanwege het taalgebruik.”

AVROTROS laat weten dat er aan de tweede reeks niks meer kan worden veranderd, omdat die al is opgenomen. Ook wijst de omroep op de "wetten van de satire" en wil de omroep geen censuur vooraf.

Reacties

G
En te laf om 'Mohammed' te roepen ipv Jezus... want anders heisa in de tent. Ja dàn wordt het wèl aangepast. Maar puur hypothetisch natuurlijk, want dat weten de programmamakers allang, daarom doen ze dat niet. Uit puur respect voor de Islamitsiche medeburgers dat wel...
B
Wat is dit voor onzin? Je weet toch dat we in Nederland wonen en werken en leven he? Daarin is, door 1500 jaar christendom, de naam Jezus wat meer ingeburgerd dan die van Mohammed. Heeft met lef niks te maken. Maar een blanke nederlander hoor "mohammed" roepen doet gespeeld aan. Jezus is veel authentieker.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify