Hans Eschbach

God

13 februari 2019 door Hans Eschbach

Geestelijke strijd en de balende demon

Ik ontdek steeds meer dat ziek zijn ook een geestelijke strijd kan zijn. Als je je rot voelt, moe bent, pijn hebt, ben je ook kwetsbaar voor aanvallen van de boze. Die maakt zich groot, bluft zich naar binnen, weet hoe hij je moet ontmoedigen.

Ik moest er over nadenken toen ik Lucas 4 las. Kijk mee in vs. 31: Jezus spreekt op de sabbat in de synagoge van Kafarnaüm. Maar in die synagoge zit iemand, die bezeten is door een geest, een onreine demon. Nu kan zo’n demon absoluut niet tegen het gezag en de kracht van Jezus. Dus hij krijgt het benauwd en begint te schreeuwen. Wat me opvalt is dat hij in het meervoud spreekt: ‘Wat hebben wij met jou te maken’. En dat hij een geweldig feit verkondigt: ‘Ik weet wie je bent, de heilige van God’. Dus in de synagoge verkondigt een onreine demon, dat Jezus de heilige van God is! Gratis PR van de tegenstander zou je kunnen zeggen.

Dus in de synagoge verkondigt een onreine demon, dat Jezus de heilige van God is! Gratis PR van de tegenstander zou je kunnen zeggen.

Maar Jezus heeft geen behoefte aan gratis PR. Hij gebiedt de demon te zwijgen en te vertrekken. Daar baalt die demon geweldig van. Je proeft het in vs. 35: ‘De demon smeet de man op de grond en ging uit hem weg zonder hem te verwonden’. Hij moest wel. Afgang van een balende demon.

Nou wil ik niet beweren dat elk gevoel van depressie of ontmoediging veroorzaakt wordt door demonen. Maar een component ‘geestelijke strijd’ zit er wel in.
Ik moest denken aan het begin van het hoofdstuk, waar Jezus verzocht wordt door de duivel. Daar biedt de duivel Jezus de macht over alle aardse koninkrijken aan en ook de roem die daarbij hoort. ‘Ik kan daarover beschikken en ik geef het aan wie ik wil’. Het klinkt fantastisch: Jezus krijgt alle macht aangeboden en dat zonder te hoeven lijden en sterven. Maar er zit een adder onder het gras: ‘Als u in aanbidding voor mij neervalt’. Dus: als u erkent, dat ik de macht heb om u die koninkrijken te geven.

In Johannes 12:31 wordt de duivel inderdaad ‘de heerser van deze wereld’ genoemd. Maar juist die macht wordt hem door Jezus ontnomen. Jezus is de heilige van God: Hij is door God geheiligd, afgezonderd, om een bepaalde taak uit te voeren. Wat is die taak? Om de breuk te herstellen, die ontstaan is door de zondeval van Adam. Jezus wordt wel de ‘2e Adam’ genoemd. De 1e Adam werd door de duivel verzocht en faalde. Zo kwamen ellende en dood in deze wereld. Maar Jezus, de 2e Adam, wordt verzocht en overwint. Nu is er redding, verlossing, eeuwig leven voor iedereen die op Hem vertrouwt.

Hij was gericht op de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Dat is de uitdaging. Ook voor mij.

Zou je kunnen zeggen: ‘De duivel heeft net zoveel macht in mijn leven, als ík hem geef?’
Ja, soms is het leven moeilijk. Worstelen we met onze gevoelens. Als je ziek bent. Maar ook in andere situaties. Waar richt ik mijn blik op? ‘Ik sla mijn ogen op naar de bergen (problemen), van waar zal mijn hulp komen? Mijn hulp is van de Here mijn God, die hemel en aarde gemaakt heeft!

Leef ik gericht op al mijn problemen, mijn ziekte, mijn… Of leef ik, gericht op de heilige Gods, die zijn taak al volbracht heeft. De weg al gebaand heeft. Mijn perspectief is dat ik thuis mag komen in het huis van de Vader.

Hebreeën 12: 2 zegt: ‘Laten we de blik gericht houden op Jezus’. Hij was gericht op de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Dat is de uitdaging. Ook voor mij.

Hans Eschbach heeft een inoperabele tumor aan de alvleesklier. Dankzij een goede palliatieve behandeling kan hij gedeeltelijk nog functioneren. "Met veel vreugde heb ik de HEER altijd mogen dienen. Nu mag ik mij voorbereiden op de reis naar het Vaderhuis," zei hij onlangs.

Reacties

Goed te lezen. Dank je wel, Hans.
REAGEER
T
‘Laten we de blik gericht houden op Jezus’. Hij was gericht op de vreugde die voor Hem in het verschiet lag. Dat is de uitdaging. Ook voor mij.

Houd dat vast. Zegen, Shalom
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify