Gert-Jan Segers

Nieuws

31 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Gert-Jan Segers blikt terug op kinderpardon-crisis: "Honderden kinderen en hun gezinnen hebben hoop gekregen"

"Honderden kinderen en hun gezinnen die nu al jarenlang tussen hoop en vrees leefden krijgen binnenkort de mededeling dat ze definitief in Nederland mogen blijven. Dat is heel goed nieuws. Wat mij betreft zelfs een wonder." ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers blikt via Facebook terug op de totstandkoming van het kinderpardonakkoord van het kabinet.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU hebben dinsdag een akkoord bereikt over het kinderpardon. Met de nieuwe afspraken is het de verwachting dat van de 700 asielkinderen er 630 met hun gezinsleden mogen blijven. Daar staat tegenover dat het kinderpardon voor nieuwe gevallen verdwijnt.

Segers: "Anderhalf jaar geleden rondden we de onderhandelingen over het regeerakkoord af en daar zat een enorm bittere pil in. Het kinderpardon werd niet verruimd. (...) Anderhalf jaar geleden zijn Joël en ik samen naar Leiden gegaan om ongeveer vijftien van deze kinderen te ontmoeten. We hebben geluisterd naar hun verhalen en moesten hen – tot ons verdriet – teleurstellen en vertellen dat we hen geen hoop konden geven.

Een paar maanden geleden opende de Haagse Bethelkapel haar deuren voor onze partijgenoot Hayarpi, haar zus en broer en hun ouders. En honderden en honderden mensen openden hun hart voor hen en voor kinderen en gezinnen in vergelijkbare omstandigheden. Het kerkasiel begon. Het leek een gebed zonder end. Een eindeloze dienst waarin gelovigen en twijfelaars zijn gaan zingen, bidden en hopen.

En er was een congres van de ChristenUnie dat ons als fractie opdroeg ons opnieuw sterk te maken voor een rechtvaardige behandeling van kinderen die hoopten op een kinderpardon. Congressen kopen geen straaljagers, luidt de Haagse uitdrukking voor de gebruikelijke scepsis over moties van partijleden. De motie werd met overgrote meerderheid aangenomen en we zijn er mee aan de slag. Met de moed van de hoop. Maar soms ook met de moed van de wanhoop.

Wat Joël, de rest van de fractie en ik drie weken geleden nog niet durfden te hopen of te geloven, is gisteren gelukt. Nieuwe hoop voor honderden kinderen en hun gezinnen. Echt goed nieuws!"

Overigens heeft deze lofzang ook een schaduwzijde, althans in ChristenUnie-perspectief. Nederland gaat de jaarlijkse opname van het aantal door de VN geselecteerde erkende vluchtelingen verminderen van 750 naar 500.

Beluister ook de CIP Podcast: Kinderpardon-crisis: Waarom de ChristenUnie goed bezig is.

Lees hier de volledige terugblik van Gert-Jan Segers.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify