CU
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2019 door Dick van den Bos

Kinderpardon-crisis: Waarom de ChristenUnie goed bezig is - CIP Podcast

De ChristenUnie is voor verruiming van het kinderpardon, terwijl de VVD juist voor een streng asielbeleid is. D66 en het CDA zitten daar een beetje tussenin. Inmiddels is deze kwestie uitgelopen in een kabinetscrisis, en Dick en Jeffrey bespreken in de CIP Podcast met name de rol van de Christen Unie.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.Beluister het fragment vanaf minuut 1.01

Het CDA heeft een draai gemaakt over het kinderpardon. De partij wil dat de regels rond kinderen in de asielprocedure worden versoepeld. Deze 'move' blijkt goed uit te pakken voor de ChristenUnie.

Jeffrey is drie zaken opgevallen:

1) Het kinderpardon was al een heet hangijzer
Jeffrey: "Zoals in ieder huwelijk moet je dingen slikken. Met mijn vrouw heb ik afgesproken dat ik niet meer iedere dag voetbal kijk. Ook in een coalitie moet je dingen slikken. Vanaf het begin heeft de CU gezegd: ons uitgangspunt is om het kinderpardon te verruimen, maar we moeten compromissen sluiten om het kabinet te laten functioneren."

"Omdat ze zo duidelijk zijn geweest, is het gewaardeerd door de achterban. De CU stelt: dit (verruiming van het kinderpardon, red.) is ons principe, en waar geregeerd wordt vallen spaanders."

2) Dicht bij je principes blijven is beloond
"De zaak rondom Lily en Howick was natuurlijk landelijk nieuws en Harbers (CU) heeft het teruggedraaid. Achter de schermen is er veel druk uitgevoerd. Ondertussen heeft ook de PKN flink mee gelobbyd. PKN-scriba René de Reuver heeft het CDA opgeroepen dat het niet langer kan."

Dick: "Tegelijkertijd is de reactie van rechtse partijen ook begrijpelijk. Stel dat kinderen mogen blijven, dan mogen de ouders ook blijven. En Nederland heeft al zo veel Syriërs opgevangen en een huis gegeven. Als je dit accepteert, dan komt er nog veel meer voorbij. Dan krijg je een glijdende schaal. Je moet een lijn trekken."

Jeffrey: "Die angst is er inderdaad, dat er duizenden en duizenden kinderen bijkomen. Je ziet ook dat de draai van het CDA niet voordelig uitgepakt is, ze worden nu gezien als draaikonten."

3) De CU doet er een versnelling bij
"Je zou ook kunnen zeggen: 'De CU kan nu even de rem erop doen', maar nee, ze doen er juist een versnelling bij. Ze pleiten nu voor een stop op uitzetting, totdat er duidelijkheid is. Daarmee drijft de brave christelijke partij de VVD in de hoek. Het kan maar zo dat het kabinet hierdoor gaat klappen."

Inmiddels hebben de vier regeringspartijen een akkoord bereikt. Op het moment dat de CIP Podcast werd gemaakt, was dat nog niet het geval.

Beluister het fragment vanaf minuut 1.01

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

CIP Podcast
- Is een vrouwelijke ambtsdrager weigeren seksistisch? - CIP Podcast
- Wordt het tijd voor een nieuwe christelijke partij met Pieter Omtzigt? - CIP Podcast
- Onderzoeker: "Mozaiek0318 houdt iedere traditionele kerk een spiegel voor"
- "Dominee M. Klaassen is geen koekenbakker" - CIP Podcast
- 'Profeet' T. B. Joshua: een geloofsheld of een vreemde snuiter? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
De CU is zelden goed bezig, schuift steeds meer naar links, vindt de islam "een gelijkwaardige religie in ons land" en ontmaskert de islam niet als afgodisch systeem met een crimineel rolmodel, Mohammed: polyganist, pedofiel, moordenaar, verkrachter.

Nu hebben ze dit kwalijke kabinet mogelijk gemaakt met daarbij het Marakeshakkoord en het klimaatakkoord ( 1000 miljard investering, wat ons land te gronde zal richten).

Hun eerste goede daad zou zijn: dit kabinet laten vallen.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)