René de Reuver

Nieuws

17 januari 2019 door Jeffrey Schipper

PKN-scriba vergelijkt kerkelijke transformatie met een slang die van huid wisselt

Scriba René de Reuver vergelijkt op de website van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) de transformatie van de kerk met een slang die van huid wisselt. "Hoe pijnlijk ook, het is een teken van vitaliteit."

"Een slang is een bijzonder dier. Nagenoeg geruisloos zoekt hij bedachtzaam, al kronkelend, zijn weg. Gefocust op zijn prooi. Met de slang valt niet te spotten. Fascinerend is ook hoe hij van huid wisselt. Op een gegeven moment kruipt hij uit zijn oude huid en gaat hij verder met een nieuwe. Zoals wij wisselen van een jas die niet meer voldoet, zo verwisselt een slang zijn huid."

Wat er op dit moment in kerkelijk Nederland aan de hand is, doet De Reuver aan dit wonder van de natuur denken. De scriba verwijst naar het onderzoek Christenen in Nederland. Kerkelijke deelname en christelijke gelovigheid van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). "Het onderzoek bevestigt wat we allemaal om ons heen zien: slinkende gemeenten, afstoten van kerkgebouwen, kleiner wordende predikantsplaatsen, groeiend bijbels analfabetisme… Dit alles doet pijn.

Toch is dit niet de enige boodschap van het onderzoek. Het vertelt ook een ander verhaal. Wat blijkt? Jongeren zijn steeds bewuster en meer betrokken lid van de Protestantse Kerk. Zij kiezen welbewust voor geloof en kerk. (...) Het aantal christenmigranten wordt ruwweg geschat op 1 miljoen! Velen van hen komen wekelijks bijeen in gehuurde zalen van kerken of kantoren."

Ook verwijst De Reuver naar de nieuwe vormen van kerk-zijn binnen de PKN. "Op dit moment zijn er al meer dan 100 nieuwe kerkplekken. Sommigen zijn al aan hun tweede lustrum toe. (...) De slang kruipt uit zijn oude huid en hult zich steeds duidelijker in een nieuwe kleurrijke en passende huid."

Lees hier het volledige commentaar van René de Reuver. Lees ook: SCP-directeur Kim Putters: "De kerk verliest 267 leden per dag".

Reacties

J
Redactie mag ik jullie vragen: waarom zou er sinds DRIE DAGEN nog NIEMAND op dit stuk gereageerd hebben??



LEEST U ZELF NOG EENS NA WAT ER STAAT!!!!!



"De slang sluipt geruisloos naar zijn PROOI!! .... De SLANG kruipt uit zijn oude huid en hult zich steeds DUIDELIJKER in een nieuwe kleurrijke en PASSENDE HUID."



DRIE vragen:

1) Wie is de SLANG??

2) Wie is de PROOI van deze slang??

3) wat is die NIEUWE PASSENDE HUID??



Ik heb gisteravond gereageerd op Klaas Damhof.

Die reactie (in lijn met dit artikel) heeft u verwijderd!



J
In 2009 hebben 1350 dominees/voorgangers uit de volle breedte van Christelijk Nederland mee gedaan aan een onderzoek van het RD.

De uitkomsten waren voor mij als jong christen verbijsterend".



De HELFT van al onze dominees/voorgangers (50 %) gelooft niet (meer) in de waarheid van Gods Woord! (beginnend ergens rond Genesis 12!)

In de PKN (ecl. GB) was dat zelfs NEGENTIG %%!

(slechts 2 tot 3 % geloofde dat de eerste hoofdstukken WAAR zijn!)



Dit zijn HELAAS KEIHARDE FEITEN!!
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify