Kim Putters
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2018 door Jeffrey Schipper

SCP-directeur Kim Putters: "De kerk verliest 267 leden per dag"

"Per dag verlaten 267 leden de kerk in Nederland," vertelt Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Hij sprak in Nieuwsuur naar aanleiding van het SCP-rapport ‘Christenen in Nederland: kerkelijke deelname en christelijke gelovigheid'. Daaruit blijkt dat de ontkerkelijking en teruggang in het christelijk geloof blijft doorzetten in Nederland.

"Op jaarbasis gaat het om zo'n honderdduizend mensen die de kerk verlaten. Dat is een stad zo groot als Delft." Putters noemt in Nieuwsuur een aantal oorzaken. "Wij zijn steeds meer gericht geraakt om eigenbeschikking. Je zou kunnen zeggen, de individualisering van de samenleving. Bovendien hebben we in dit land een hoge mate van bestaandszekerheid. Daardoor hebben we niet iets hogers nodig om te verklaren hoe goed het met ons gaat. Daarnaast helpen misstanden in de kerk niet om mensen te behouden."

"Nederland is de uitzondering in de wereld met zo'n snelle leegloop van de kerken. Op heel veel plekken in de wereld neemt het geloof juist toe. Dat geldt voor zowel het christendom als de islam."

Reacties

B
Het verhaal van de 10 negertjes (oeps, zal wel racistisch zijn), "toen was er nog maar 1".

Het antwoord is simpel, maar wordt bijna overal genegeerd.

BtB oftewel "back to basics", dwz.: Yeshua als de levende Tora, Hem volgen in Zijn onderwijs, Matth. 5:17 e.v., dus Feesten van JHWH vieren, kosher eten, Lev. 19 even lezen, dan ben je al een eind op de goede weg.

Persoonlijk geloofsleven bloeit op, vrucht vd Geest groeit, gaven worden gezien dankzij Zijn leefstijl.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events