Grote kerk Gorinchem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Ongewenste ds. M. Klaassen gaat na Nashville verklaring niet preken in Gorinchem

De kerkraad van de Grote Kerk in Gorinchem heeft besloten dat ds. M. Klaassen aanstaande zondag niet zal preken. Aanleiding is in de stad ontstane ophef nadat de hervormde predikant de Nashville verklaring ondertekende. In de verklaring worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen. 

Nadat inwoners van Gorinchem ontdekten dat Klaassen aanstaande zondag in de Grote Kerk zou preken, is een petitie online gezet. Meer dan tweehonderd inwoners van de stad vinden een preek van Klaasen in hun stad 'een belediging is voor de LGBTI gemeenschap'. 'Als tolerante stad zitten we daar niet op te wachten in Gorinchem! De komst van de dominee aan te merken als niet gewenst. Op zijn minst de toespraak uit te stellen tot dat het OM besloten heeft of er strafrechtelijk onderzoek komt naar aanleiding van de verklaring.'

In een herformulering stelden de initiatiefnemers van de petitie: 'Niet gewenst zijn betekent voor ons dat hij niet welkom is. Als de dominee (ondanks dat hij ongewenst is in de stad) wil komen praten dan is dat zijn recht. Net zoals het onze recht is om hem niet welkom te heten en deze tegengeluid te laten horen. In Gorinchem is er behoefte aan een sterker geluid dan in de rest van het land, omdat we zijn opgeschokt met de komst van deze dominee.'

Eerder deze week zei Klaassen in Nieuwsuur dat er ten onrechte verwarring over de verklaring is ontstaan. "Die (verklaring, red.) zou namelijk beweren dat je je homoseksuele identiteit moet ontkennen of terug in de kast zou moeten of er zelfs van zou moeten genezen, maar dat is absoluut niet de bedoeling van deze verklaring. (...) De bedoeling van de verklaring is om naar de kerken en naar de samenleving een duidelijk statement te maken van waar orthodoxe christenen voor staan."

Ook werd op Facebook het plan geopperd om zondagochtend een vreedzaam protest met regenboogvlaggen te voeren rond de Grote Kerk. Vandaag liet de kerkenraad van de Grote Kerk in Gorinchem weten: 'De kerkenraad van de wijkgemeente Grote Kerk in Gorinchem heeft besloten dat in onze gebruikelijke kerkdienst op zondagmorgen 13 januari 2019, gastpredikant ds. M. Klaassen uit Arnemuiden niet voor zal gaan.'

Foto: Grote kerk Gorinchem


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Reacties

Nu weten we dat ze in Gorinchem gehoorzamer zijn aan PC-hysterie dan aan het voorschrift van Jezus om onderlinge eenheid te bewaren (Johannes 17:23, Efeze 4:3,13, Kolosse 3:14). Satan kijkt tevreden toe, de demonen hebben gewonnen in Gorinchem. Eén van de eerste besluiten die ikzelf nam toen ik tot geloof kwam, was dat ik nooit een medechristen vanwege theologische bijzaken of vormverschillen de deur zal wijzen. Het doet mij pijn dat medechristenen ds. M. Klaassen zo in de kou zetten.
Ik ben blij te vernemen dat de kerkenraad van Gorinchem ds. Klaassen niet als een soort statement van de kansel weert, maar alleen praktisch omdat het komende zondag dan een onrustige toestand zou worden. Moge de vrede tussen Christenen onderling bewaard blijven.
M
Lieve mensen, ik ben bang dat deze strijd op het verkeerde slagveld plaats vind. Als christenen niet tegen elkaar strijden maar met elkaar strijden! Er zullen altijd meningsverschillen zijn. Als we het maar eens zijn over Jezus Christus. Laten we strijden voor Hem. Zoveel mensen die Hem nog niet kennen..
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen