Orthodoxe kerk Oekraïne

Nieuws

11 december 2018 door Kerknet

Oekraïens-orthodoxe kerk wordt deze week opgericht

De Oekraïense president bevestigt dat op 15 december met een kerkvergadering in de kathedraal van Kiev de nationale orthodoxe Kerk wordt opgericht, laat Kerknet weten. Het concilie zal, ondanks het verzet van Rusland en de Russisch-orthodoxe Kerk, plaatsvinden in de kathedraal van Kiev.

Onlangs heeft Oekraïne toestemming gekregen om een onafhankelijke orthodoxe kerk op te richten. Daarmee is voor het land de definitieve afsplitsing van de Russisch-orthodoxe kerk een stap dichterbij gekomen. De Oekraïense president Porosjenko beschuldigt Rusland ervan via religie invloed te winnen in zijn land. De Russisch-orthodoxen zijn hier woedend over en vindt dat bovenstaand ten koste gaat van de eenheid onder orthodoxe christenen. 

Het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, de moederkerk waar alle orthodoxe christenen uit Oekraïne en Rusland onder vallen, verwerpt dat verzet en verwijt Moskou dat het zijn geschiedenis niet kent. De tijd dat de Oekraïeners hun eigen kerk krijgen is aangebroken, stelt een woordvoerder.

Lees ook: Russisch-orthodoxe Kerk verbreekt alle banden met Constantinopel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify