Russisch-orthodoxe Kerk

Nieuws

17 oktober 2018 door Kerknet | NOS

Russisch-orthodoxe Kerk verbreekt alle banden met Constantinopel

Het Russisch-orthodoxe patriarchaat kiest, gesteund door de machthebbers in het Kremlin, voor een open confrontatie met Constantinopel, meldt Kerknet.

Onlangs heeft Oekraïne toestemming gekregen om een onafhankelijke orthodoxe kerk op te richten. Daarmee is voor het land de definitieve afsplitsing van de Russisch-orthodoxe kerk een stap dichterbij gekomen. De Oekraïense president Porosjenko beschuldigt Rusland ervan via religie invloed te winnen in zijn land, laat de NOS weten.

Het besluit om Oekraïne een eigen kerk te gunnen, werd genomen door de orthodoxe moederkerk waaronder de Oekraïense en Russische christenen vallen; het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, met aan het hoofd patriarch Bartholomeus. Onder hem vallen zo'n 300 miljoen gelovigen.

De Russisch-orthodoxen zijn hier woedend over en vindt dat bovenstaand ten koste gaat van de eenheid onder orthodoxe christenen. Het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou waarschuwt Moskougezinde orthodoxen in Oekraïne voor aanvallen en onderdrukking die hen mogelijk te wachten staan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher