Muurschilderingen

Nieuws

23 november 2018 door Dick van den Bos

DENK zet vraagtekens bij Bijbelse muurschilderingen in Utrecht

De partij DENK zet vraagtekens bij Bijbelse wandschilderingen die komen op flatgebouwen in de wijk Kanaleneiland. Fractievoorzitter Mahmut Sungur is verbaasd dat dit zomaar kan en hij heeft schriftelijke vragen ingediend tijdens de gemeenteraadsvergadering.

’Is dit wel gepast?’
“Vindt het college het gepast dat instellingen die met publiek geld worden gefinancierd, monumenten met religieuze thematiek realiseren in de openbare ruimte?”, vraagt hij zich af.

Sungur vindt dat de gemeenteraad vooraf op de hoogte gesteld moet worden van ’religieuze uitingen’ in de openbare ruimte buiten de kerk of moskee. Ook vraagt hij zich af waarom bewoners van Overvecht en Kanaleneiland niet op de hoogte zijn gebracht.

Achterliggende vraag voor DENK is wat deze vrijheid van religieuze expressie mogelijk kan betekenen voor andere groeperingen. Mogen islamitische organisaties zich nu ook vrij uiten in de publieke ruimte?

Vaticaan
De wandschilderingen zijn een idee van Centraal Museum en Utrecht Marketing. Het gaat om een reconstructie van bestaande schilderijen van Utrechtse Caravaggisten. Deze hebben vaak een Bijbels thema. En dat wil DENK niet hebben.

Deze schilderingen zijn in bruikleen van het Vaticaan en Willem-Alexander komt het openen. Het is onder de naam Utrecht, Caravaggio en Europa. Volgende maand is het te zien en dat kan een groot succes worden. Onder meer Caravaggisten zoals Hendrick ter Brugghen, Dick van Baburen en Gerard Honthorst zijn te zien.

Zij trokken in de 17e eeuw naar het Vaticaan om de kunst af te kijken van de Italiaan Caravaggio. Hierop zijn veelal Bijbelse en mytische voorstellingen te zien.
De gemeente juicht het initiatief van harte toe, maar DENK wil graag uitleg.

Reacties

J
De islam wordt vaak beschilderd als een 'godsdienst' - maar het is gewoon opgericht door een demonisch bezeten man, en die geest leeft nog altijd voort in dit geloof.
R
Het is inderdaad geen godsdienst, maar een totalitair regime. Het voldoet zelfs aan alle 10 de definities van het fascisme op Wikipedia.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher