eenzaam

Dagelijks leven

21 november 2018 door Shehera Vega Sánchez

Psycholoog: 'Eenzaamheid is twee keer zo dodelijk als alcohol'

Eenzaamheid is momenteel het grootste probleem in onze westerse samenleving, dat betoogt Manfred Spitzer in zijn nieuwe boek. Volgens de Duitse psycholoog is eenzaamheid dubbel zo dodelijk als alcohol, zo meldt Trouw.

Eenzaamheid doet pijn
Volgens Spitzer is er te weinig oog voor eenzaamheid en dat wil hij met zijn nieuwe boek ‘Eenzaamheid: de niet-erkende ziekte’ veranderen. Enkele jaren geleden ontdekte hij dat eenzaamheid niet alleen emotioneel zwaar kan zijn, maar ook lichamelijk. Pijn, zo las hij in een studie, doet namelijk echt pijn.

"De ontdekking dat eenzaamheid pijn doet, opende een heel nieuw onderzoeksgebied", vertelt hij in een interview met Trouw. "Je kan het bijvoorbeeld ook omdraaien. Mensen kunnen pijn beter verdragen als ze in goed gezelschap zijn."

148 Studies
Schokkend is dat eenzaamheid tegenwoordig een van de grootste problemen in onze huidige maatschappij vormt. Voor zijn boek vatte de psycholoog 148 studies samen waarin wordt laten zien hoe dodelijk dingen als alcohol, roken en fijnstoffen in onze westerse maatschappij. Eenzaamheid is de grote uitschieter, 20 procent dodelijker als roken en dubbel zo dodelijk als alcohol.

Spitzer: "Heftig, zeer heftig! Eenzaamheid is killer nummer een. Daarom is het zo belangrijk om die als ziekte te erkennen. Dan kan je die bestrijden."

Oplossing?
Spitzer's conclusies zien er maar somber uit, toch stelt de psycholoog dat er genoeg oplossingen zijn om eenzaamheid te verminderen en zelfs te genezen. In zijn boek heeft hij twee hoofdstukken vol suggesties voor mensen die aan eenzaamheid leiden. "Het vergt wijsheid om te helpen. Invoelingsvermogen", stelt hij. "Wat weleens kan werken is een terloopse opmerking, zo van: wist je dat je nodig bent, dat anderen je missen? Dat zie ik ook in de kliniek, een goed woord op de goede tijd is niet slecht."

"We weten wel dat het eenzaamheid vermindert als je anderen mensen helpt of dingen schenkt. Geven helpt!" Met dit in ons achterhoofd kunnen we deze koude wintermaanden extra ons best doen om aandacht te schenken aan de mensen om ons heen die het moeilijk hebben. Een bemoedigende tekst of warme knuffel kan vaak al een wereld van verschil maken. 

Lees het hele interview hier.


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Reacties

T
Zijn boek ‘Eenzaamheid: de niet-erkende ziekte’, Daarbij valt mij onmiddellijk een andere boektitel in. 'Eenzaam maar niet alleen'van de hand van Koningin Wilhelmina.De 'Verlichting ' eind 18e eeuw, zou vrijheid, gelijkheid en broederschap brengen. De mens erkent zichzelf als hoogste gezag. Die idee lijkt ook de theologie te hebben besmet.Zonder God, dat is pas eenzaam.
Theo, ik ben het met je eens. Beter: je verwoordt Gods spreken.

De volgende woorden van de Heere Jezus op ons in laten werken zal ons zeker verlichten : Zie, de ure komt en is nu gekomen, dat gij zult verstrooid worden, een iegelijk naar het zijne, en gij Mij alleen zult laten ..... EN DAN: maar Ik ben niet alleen; want de Vader is met Mij - Joh. 16:32.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher