Ds. C. J. Meeuse

Dagelijks leven

12 november 2018 door Jeffrey Schipper

GerGem-predikant blijft zich verzetten tegen toneel en speelfilms

"Onze normen moeten we niet bijstellen of zelfs veranderen omdat de tijden veranderen. Het is intriest dat de massa van onze jongeren speelfilms (en meest erotische) kijkt," schrijft ds. C. J. Meeuse in het Reformatorisch Dagblad. De gereformeerde gemeente-predikant reageert op deze bijdrage van SGP-senator Diederik van Dijk.

Van Dijk noemt de strijd tegen toneelspel een schijnvertoning omdat in de praktijk veel jongeren zich voeden met zedeloze speelfilms. Strijd liever tegen de verdorven erotiek van de speelfilms, zo luidt zijn boodschap. Meeuse is het niet met hem eens. "Dat heeft iets van: de dijken zijn gebroken en nu moeten we voortaan maar gaan varen. Ik zou liever de dijken willen herstellen en de grenzen zuiver stellen.

Er is de eeuwen door een tegenstelling geweest tussen toneel (nu ook de speelfilm) aan de ene zijde en een leven naar Gods Woord aan de andere zijde; dan moeten we nu het toneel niet gebruiken om de Bijbelse boodschap uit te dragen. Het doel heiligt de middelen niet. Laten we het helder houden en zien hoe een schijnwereld de Bijbelse boodschap eerder ontkracht dan ondersteunt.

We moeten de dijken herstellen waar ze gebroken zijn. Zeker zou het dwaasheid zijn om het water daarna niet weg te pompen. Het is intens droevig als we het kijkgedrag van veel (niet alle!) jongeren ongemoeid laten." De emeritus-predikant schreef in het verleden het boek 'Schijn bedriegt. Een christelijke visie op toneelspel en speelfilm.'

Lees ook: Diederik van Dijk: "Er speelt zich een drama af onder refojongeren" en Waarom theater niet past bij de reformatorische identiteit.

Reacties

D
Wat moet ik met de pantomimes, die de profeet Ezechiël op moest voeren? Daarmee gaf hij toch, in opdracht van God, ook een boodschap door?

REAGEER
Waarom komt toch die gefixeerdheid op seksualiteit bij die predikanten vandaan ?
De fixatie op seksualiteit bij predikanten in het kader van de gedachtegang van ds. Meeuse is niet mijn conclusie. Het woord schouwspel komt in de Bijbel voor in het O.T. en NT. Soms lijkt het dat profetie en geschiedenis voor de ogen duidelijk moeten worden middels schouwspel. (Deut. 28:34 en 67) (Ezech. 28:17) We zien dat Paulus beeldend verwijst naar een kunstvorm om een gebeurtenis als spel van aanschouwelijkheid aanwend om dat men goed gaat leren verstaan! Wel zien we vaak in filmvertoning we op het verkeerde been worden gezet.

Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals